Simonović: Počeli smo pripreme za Igre u Tokiju

Ryan Pierse/Getty Images

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu donele mnogo radosti ljubiteljima sporta u Crnoj Gori. Najviše se očekivalo od rukometašica i vaterpolista, ali su se oni vratili bez medalja.

Rukometašice su u Brazil krenule sa željom da se umešaju u borbu za medalje, ali su potpuno neočekivano takmičenje završile u prvoj fazi sa skorom 0/5. Podsećanja radi, Crna Gora je na prethodnim Olimpijskim igrama u Londonu osvojila srebrnu medalju, a na Evropskom prvenstvu u Beogradu zlatnu.

Odmah posle Igara u Brazilu selektor Adžić je ponudio ostavku, ali je ona odbijena. Napravljen je plan da se formira selekcija koja će na Olimpijskim igrama u Japanu 2020. godine biti konkurentna za medalju. Na minulom Evropskom šampionatu Crna Gora nije uspela da preskoči prvu fazu takmičenja, ali je pokazala da ima potencijal. Pored toga većina rukometašica brani boje Budućnosti pa će imati priliku da zajedno sa selektorom Adžićem stiče iskustvo u Ligi šampiona.

Najbliži osvajanju medalje bili su vaterpolisti koji su put Brazila krenuli posle osvajanja srebrne medalje na Evropskom šampionatu u Beogradu. Međutim, izabranici Vlade Gojkovića nisu bili ni miljenici fortune. U polufinalu su poraženi od Hrvatske, a u bobri za bronzanu medalju od Italije. U međuvremenu, Gojković je produžio ugovor, a zatim najavio podmlađivanje reprezentacije i stvaranje selekcije za Olimpijske igre u Japanu.

Nedavno je Olimpijski komitet Crne Gore izabrao najbolje sportiste u 2016. godinu. Priznanja su otišla u ruke vaterpoliste Aleksandra Ivovića i karatistkinje Marine Rakovića koja je na Svetskom šampionatu u Lincu osvojila bronzanu medalju.

Nisam nezadovoljan, ali smatram da možemo mnogo bolje i više”, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Duško Simonović koji je dobio još jedan mandat i biće prvi čovek Olimpijskog komiteta do Japana 2020. godine i nastavio, “Odmah po završetku Olimpijskih igara u Riju počeli smo sa radom kako bi spremni dočekali Olimpijske igre u Japanu”.

Simonović je razgovoru koji je objavljen na zvaničnom sajtu Olimpijskog komiteta naglasio da će se u naredne četiri godine mnogo voditi računa o tome kako i na koji način će biti raspoređana finansijska sredstva.

Imamo obavezu prema državi koja sa svoje strane izdvaja značajna sredstva za sportiste i saveze. Takođe, u obavezi smo i prema našim prijateljima, kompanijama koje sponzorišu COK ali i sport Crne Gore uopšte. Mi smo napravili strategiju. Sa sportistima ćemo potpisivati jednogodišnje ugovore o stipendiranju. Olimpijski kandidati koji ne budu na nivou, odnosno normi koje se pred njih postave biće suočeni sa raskidom ugovora. To je jedini način da se samo i isključivo vrednuje rezultat i ništa drugo“, poručio je Simonović.

Nema nikakve dileme da je najverdniji rezultat kada je Crna Gora u pitanju u godini koja je ostala iza nas ostvario Dejan Zlatičanin koji je postao profesionalni šampion planete u WBC verziji. Prvi posle Mate Parlova kada je region stare Jugoslavije u pitanju.

Apsolutno saglasan da je Zlatičanin napravio istorijski vredan rezultat za naš sport i za državu uopšte. Uostalom, mi smo taj njegov rezultat tretirali kao ‘sportski podvig godine’ i nismo ga mogli drugačije vrednovati. Naprosto, mi smo u obavezi da se pridržavamo ‘Pravilnika o izboru sportiste godine koji smo doneli  2012. godine i po tom aktu, koji je usaglašen sa aktom MOK, apsolutno je izbor napravljen kako treba. Raković i Ivović izabrani su od strane komisije u kojoj se nalaze tri člana COK, a pored njih su tu vrhunski zaslužni sportisti Crne Gore i pojedini sportski novinari. Zar mislite da bi bilo ko od tih ljudi, da ih sada ne nabrajam, uradio nešto mimo svog principa ili da bi oštetio bilo koga. O tome nema diskusije, izbor je bio pošten i po pravilniku. Zlatičanin će u COK uvek imati partnera i oslonac, ja to obećavam i spremni smo svi da pomognemo koliko god to bude trebalo, na bilo kom planu“,  rekao je Duško Simonović.