Fetel najbrži i u Valensiji

Takmičenje u „najbržem cirkusu“ polako, ali sigurno poprima obrise monotonije… Najveći krivac za takav scenario je šampion i lider u generalnom poretku, Nemac Sebastijan Fetel, koji je i u Valensiji, u osmoj trci u ovogodišnjem šampionatu, bio superioran u odnosu na konkurenciju. Vozač Red Bula, koji je krenuo sa pol pozicije, vodio je sve vreme trke, i nijednog trenutka njegova pobeda nije dolazila u pitanje. Drugi na cilj stigao je dvostruki svetski prvak Fernando Alonso u Ferariju, a na podijum se popeo i Australijanac Mark Veber, Fetelov klupski kolega. Veber, ipak, ne može biti zadovoljan plasmanom, jer je dva puta gubio drugo mesto, u oba slučaja kada ga je stizao Alonso. 
Ferarijevi vozači, Alonso i Masa, istakli su se na startu trke jer su obojica napredovali za jedno mesto, ali je Fetel ostao nedodirljiv. Posle prvog odlaska u boks vodećih nekoliko takmičara, poredak je bio sledeći: Fetel, Veber, Alonso, Masa, Baton, Rozberg… 
Mark Veber je prvi put drugu poziciju izgubio u 21. krugu. Australijanca je najpre usporio vozač Hispanija rejsinga Narijan Kartikejan, koga je obilazio za jedan krug, što je omogućilo Alonsu da mu se potpuno približi i dobije priliku da ga napadne. Španac je u već prvom pokušaju obišao Vebera i nastavio poteru za „odbeglim“ Fetelom, tada tri sekunde u vođstvu. Posle drugog odlaska u boks Alonso se na stazu vratio iza Vebera – to se dogodilo u 25. krugu, međutim, u nastavku trke, ponovo je Australijanac izgubio poziciju i priliku da Red Bulu donese duplo slavlje.  
U međuvremenu, vodeći Fetel je u 48. krugu treći put menjao pneumatike, i opet se na stazu vratio kao prvi. Do kraja trke samo je povećavao prednost u odnosu na rivale i, naposletku, sasvim zasluženo drugi put uzastopno „pokorio“ Valensiju. Fetelova dominacija ogleda se u činjenici da mu je ovo bila šesta pobeda u dosadašnjih osam trka.Dva puta je bio drugi, u Kini, i prošlog puta, u Kanadi, kada je u poslednjem krugu ispustio pobedu.
Četvrti na cilj stigao je Hamilton, a poredak vozača od petog do desetog mesta bio je sledeći: Masa, Baton, Rozberg, Alguersuari, Sutil i Hajdfild.
U generalnom plasmanu vozača Fetel je uvečao ionako veliku prednost u odnosu na drugoplasirani dvojac Veber-Baton. Nemac ima 186 bodova, a njegovi najbliži pratioci 109. Iza njih je Luis Hamilton sa 97.

Author: Sportal