Akademska saradnja Srbije i Mađarske na polju sporta

FOTO: OKS

Uspešna saradnja Srbije i Mađarske nastavlja se na polju sporta kroz saradnju akademskih ustanova ove dve zemlje. Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ potpisao je pismo o namerama sa Mađarskim univerzitetom za sportske nauke iz Budimpeš.

Saradnja u početnoj fazi trebalo bi da obuhvati sprovođenje zajedničkih programa, vebinara, kao i izradu naučnih radova i zajedničko učešće na naučnim konferencijama, a ono što je glavni cilj je kreiranje zajedničkog master studijskog programa koji bi obuhvatao oblast sportske diplomatije.

povezane vesti

Tim povodom delegacija Mađarskog univerziteta za sportske nauke koju čine dr Judit Kadar, Vivijen Amerling, Gabrijela Štojalovski i dr Đorđi Suha, zajedno sa Silvijom Mitevskom iz Severne Makedonije doputovala je u Beograd.

Shodno dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, u Olimpijskoj kući u Beogradu održan je sastanak sa predsednikom srpskog Olimpijskog komiteta Božidarom Maljkovićem i izvršnim direktorom Damirom Štajnerom na temu saradnje u oblasti edukacije sportista i svih kadrova u sportu.

Mora da postoji sinergija između profesionalnog sporta i edukacije. Važno je da postoji konstantno obrazovanje trenera, ali i sportista, kako bi se pripremili za život nakon završetka sportske karijere“, rekao je Maljković.

Čelni ljudi dva univerziteta bili su gosti i Sportskog saveza Srbije i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Predsednik Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, Bojan Sekulić zahvalio se na gostoprimstvu i i istakao veoma uspešnu saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije.

Neophodno je da ove tri institucije zajednički deluju kako bi zacrtani ciljevi u oblasti edukacije sportista, ali i administrativnih radnika u sportu, bili ostvareni u narednom periodu“, poručio je Sekulić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare