Arunovićeva i Mikec šampioni Mediterana

FOTO: OKS

Zorana Arunović i Damir Mikec su zablistali prvog dana streljačkog turnira na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir). Tandem iskusnih strelaca je osvojio zlato u takmičenju mešovitih parova vazdušnim pištoljem. Odličan dan za Srbiju upotpunio je Dejan Kovačević, osvjanjem bronzu u boćanju.

Arunovićeva i Mikec, kao jedan od najboljih miks timova sveta, su bili favoriti. Tu ulogu su opravdali, kao i dobru formu.

povezane vesti

Zorana i Damir su na svim velikim takmičenjima u 2022. na kojima su zajedno učestvovali u paru stigli do odličja. Pre Orana, osvojili su dva zlata (Svetski kup u Kairu i Gran pri u Granadi) i dve bronze (Evropsko prvenstvo u Hamaru i Svetski kup u Bakuu).

Srpski tim je bio najprecizniji u kvalifikacijama sa 576 krugova i plasirao se u meč za zlato, u kome mu je rival bio tim Francuske (Kamil Jedrzejevski/Florijan Fuke). Francuzi su u kvalifikacijama zabeležili tri kruga manje od tandema Srbije.

U meču za zlato, Srbija je pobedila sa 16:10 i postala prvi šampion Mediterana za miks parove u istoriji, jer do sada ova disciplina nije bila na programu MI.

Srpski tim je u finalu poveo sa 8:4 u poenima. Potom su Francuzi bili precizniji u dve uzastopne serije, izjednačili na 8:8. Međutim, Srbija je uzvratila serijom od 6:0 za vođstvo od 14:8. Francuski tandem je smanjio razliku, ali naš tim je bio precizniji u 13.seriji za trijumf od 16:10.

Za razliku od takmičenja Svetske streljačke federacije, na Mediteranskim igrama se ne dodeljuju dve, već jedna bronza. U meču za treće mesto, Italija 2 je savladala Tursku 2 sa 16:14 u poenima.

Miks pištolj, medalje: 1. Srbija (Zorana Arunović/Damir Mikec), 2. Francuska (Kamil Jedrzejevski/Florijan Fuke), 3. Italija 2 (Kijara Điankamili/Luka Teskoni).

Meč za zlato: Srbija – Francuska 16:10. Meč za bronzu: Italija 2 – Turska 2 16:14. Kvalifikacije: 1. Srbija 576, 2. Francuska 573, 3. Turska 2 568…

Dejan Kovačević u boćanju je strpljivo gradio svoj put do ove bronzane medalje. Takmičenje je trajalo puna tri dana, a Dejan je već prvog dana  pokazao da je zreo i spreman za najviši domet. Kvalifikacije prvog dana završio je na prvom mestu. U polufinalu se Kovačević sastao sa italijanskim takmičarem koji je ovog puta bio bolji od njega, ali je Dejan svoj kvalitet pokazao u meču za treće mesto.

Protiv domaćeg takmičara Sid Ahmed Boufateha, Kovačević je odlično otvorio meč i praktično je rešio meč u svoju korist u prve četiri runde kada je napravio veliku prednost koju je Alžirac kasnije pokušao da stigne, ali nije u tome uspeo. Srpski reprezentativac je odneo bronzu rezultatom 11:8.