Bah: Brže, više, jače – zajedno

REUTERS/Costas Baltas

Politička odluka predsednika Rusije Vladimira Putina i čelnika MOK Tomasa Baha obeležili su sredu. Putinova odluka o delimičnoj mobilizaciji u potpunosti je negirala značaj javnog stava predsednika MOK o snazi Olimpijskih igara.

Bah je govorio o ulozi najvećeg sportskog takmičenja kao primera koji bi doprineo miru u svetu, mirnom rešavanju svih sukoba. Posebno je istaknuta akcija za traženje rešenja kojim bi ruskim i beloruskim sportistima bio omogućen povratak na sportsku međunarodnu scenu.

Povezano:

Suzan Lajons, predsednica olimpijskog i paraolimpijskom pokreta SAD je potvrdila da postoje kontakti MOK sa nacionalnim olimpijskim komitetima u cilju omogućavanja učešća na takmičenju sportista dve zemlje.

MOK je u svom saopštenju istakao da zabrana ostaje na snazi, naglašavajući pri tome sport kao objedinjavajući faktor u svetu koji je danas podeljen kao nikada pre.

Utisak je da ovakva razmišljanja gube na snazi posle Putinove odluke. Bah je u tekstu povodom obeležavanja Dana mira naglasio solidarnost sa Ukrajinskim olimpijskim pokretom. Misija mira i solidarnosti koju proklamira MOK je jača nego ikad, smatra Bah, ali i dodaje da Olimpijske igre ne mogu da prekinu ratove i ne mogu da odgovore svim izazovima u svetu. Međutim, olimpijski pokret je primer za sve po poštovanju jednih prema drugima i poštovanju pravila koja važe za sve. Nažalost, konstatuje Bah, novi svetski poredak koji nastaje je suprotan olimpijskoj misiji da se sve ujedini u mirnom nadmetanju.

„Milioni ljudi širom sveta žude za mirom i zbog toga želimo da damo skromni doprinos. Nedavno smo izmenili naš olimpijski moto. Rečima brže, više, jače dodali smo još jedni reč – zajedno. Ta reč naglašava činjenicu da za prevazilaženje izazova svi moraju da budu zajedno. Snažno ponavljam poruku političkim liderima sveta ‘Dajte šansu miru’, to tražimo.“

Danas samo nekoliko sportskih organizacija dozvoljavaju Rusima da se takmiče kao neutralni učesnici. Među njima je i Džudo federacija, ali su Rusi objavili da se neće pojaviti na Svetskom prvenstvu u Taškentu od 6. do 13. oktobra.