Bah: MOK ne sudi u političkim sporovima

Tomas Bah
REUTERS/Jana Rodenbusch

"Olimpijske igre i njihovo upravno telo, Međunarodni olimpijski komitet, ne mogu biti sudije u globalnim političkim sporovima", rekao je predsednik Tomas Bah, braneći planove MOK da uključi ruske i beloruske sportiste na Igrama u Parizu 2024. godine.

Govoreći na političkom forumu u Esenu, Bah je rekao da bi Igre trebalo da se drže podalje od politike, jer bi u suprotnom izgubile moć ujedinjenja, navodeći primere ranijih bojkota sedamdesetih i osamdesetih godina.

„Ako politika odlučuje ko može da učestvuje u takmičenju, onda sport i sportisti postaju alat politike. Tada je nemoguće da sport prenese svoja ujedinjujuća ovlašćenja“, rekao je Bah u svom govoru.

Protiv nastupa Rusa i Belorusa
REUTERS/Jana Rodenbusch

„Moramo da budemo politički neutralni, ali ne i apolitični. Dobro znamo da politika vlada svetom. Dobro znamo da naše odluke imaju političke implikacije i to moramo da uvrstimo u naše razmišljanje. Međutim, ne bi trebalo da napravimo grešku što smo se uzdigli u sudije političkih sporova zato što će nas te političke sile slomiti“, rekao je Bah.

MOK je uveo sankcije Rusiji i Belorusiji posle ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, ali sada okleva da potpuno isključi njihove sportiste sa Olimpijskih igara iz straha od povratka bojkota iz vremena Hladnog rata.

On je u januaru postavio put takmičarima iz Rusije i Belorusije da zarade olimpijska mesta kroz azijske kvalifikacije i da se takmiče kao neutralni sportisti u Parizu sledeće godine. Neke federacije su od tada prihvatile Ruse i Beloruse na takmičenja, ali postoji i značajno protivljenje planovima MOK.

Protesti
REUTERS/Jana Rodenbusch

Nekoliko desetina demonstranata, uključujući ukrajinske izbeglice, okupilo se ispred koncertne dvorane u Esenu pre Bahovog govora, protiveći se bilo kakvom učešću ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu. Oni su držali slike bombardovanih sportskih objekata i transparenata kojima se poziva na potpunu zabranu ruskih i beloruskih sportista.

Ukrajina, koja je predvodila poziv na njihovu zabranu, takođe je zapretila bojkotom ako im bude dozvoljeno da se takmiče u Parizu. Konačna odluka još uvek nije doneta.

Komentari (0)

Vidi sve komentare