Bah sleteo u Tokio, Japanci protestuju, vlada neizvesnost

Thomas Bach
Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah stigao je u četvrtak u Tokio, upravo u trenutku kada je zabrana stranim navijačima na Olimpijskim igrama stupila na snagu. Japanska javnost nije toplo dočekala Nemca – na društvenim mrežama u Japanu hešteg „Bah, idi kući“ jedna je od najpopularnijih poruka.

Zvanično je da u Japanu neće biti dozvoljeno prisustvo gledalaca na borilišitima, a vanredno stanje trajaće najmanje do 22. avgusta usled sve većeg broja slučajeva zaraze virusom korona u Japanu.

Olimpijske igre:

Uzevši u obzir uticaj delta soja virusa korona na pandemiju i kako bismo sprečili širenje virusa u čitavoj državi, moramo da uspostavimo stroge mere“, izjavio je premijer Japana Jošihide Suga.

Bah će po sletanju u Tokio morati da bude tri dana u samoizolaciji u jednom hotelu, a stav većinskg dela javnosti u Japanu prema održavanju igara sve je negativniji.

„Glavna stvar je kako sprečiti ljude koji uživaju u Igrama da odu u bar na piće“, izjavio je ministar zdravlja u vladi Japana Norihisa Tamura.

Očekuje se da će Japan u sklopu Igara posetiti oko 11 hiljada olimpijaca, oko 4.400 paraolimpijaca i još desetine hiljada novinara, tehničkog osoblja, sudija, administratora, sponzora… U Japanu je prema najnovijim podacima kompletno vakcinisano oko 15 odsto stanovništva.

Olimpijske igre trajaće od 23. jula do osmog avgusta, a Paraolimpijske igre startuju 24. avgusta.