Bah u Lozani branio planove za povratak ruskih sportista

Tomas Bah i Vladimir Putin
AP Photo/Charlie Riedel, file

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, branio je planove o povratku ruskih i beloruskih sportista na takmičenja, i to kao neutralnih sportista, rekavši da će njihovo učešće "funkcionisati", uprkos aktuelnom ratu u Ukrajini.

MOK je sankcionisao Rusiju i Belorusiju posle invazije u februaru 2022. godine, ali sada očekuje da će se sportisti vratiti u sve sportove i da će imati šansu da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Takmičari iz ove dve zemlje mogu da osvoje olimpijska mesta kroz azijske kvalifikacije, a MOK je prepustio međunarodnim federacijama da odluče o organizaciji, ali se suočavaju sa otporom, dok Ukrajina preti bojkotom Igara u Parizu ako se tamo nađu Rusi i Belorusi, čak i kao neutralci.

Povezane vesti

„Učešće sportista sa ruskim i beloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcioniše“, rekao je Bah u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog odbora MOK u Lozani.

„To viđamo skoro svaki dan u brojnim sportovima, uglavnom u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim takmičenjima u stonom tenisu. To vidimo u hokeju na ledu, rukometu, to vidimo i u fudbalu i na drugim prvenstvima u SAD, ali i u Evropi, kao i na drugim kontinentima. Ni u jednom od tih takmičenja nije došlo do bezbednosnih incidenata“, rekao je Bah.

Rusi i Belorusi takmičili su se kao neutralci u nekim sportovima, ali je njihovo prisustvo na nekim događajima, poput teniskih turnira, izazvalo ljutite reakcije pojedinih drugih sportista.

„Vlade na čijoj teritoriji se održavaju takmičenja izdaju vize (ruskim i beloruskim sportistima) uz vrlo malo izuzetaka, a u drugim zemljama čak izdaju radne dozvole tim igračima i sportistima“, rekao je Bah.

Desetak zemalja bojkotovalo je ovog meseca Svetsko prvenstvo u boksu za žene, u znak protesta zbog njihovog prisustva na toj manifestaciji.

Ranije u utorak, više od 300 mačevalaca pisalo je Bahu, tražeći od MOK da preispita mogućnost povratka Rusije i Belorusije, nazivajući to „katastrofalnom greškom“.

Komentari (0)

Vidi sve komentare