EP u streličarstvu: Istorijske bronze za Srbiju

Streličari Srbije na podijumu EP
FOTO: European archery Federation

Evropski dvoranski šampionat u streličarstvu, koji je održan u Varaždinu prethodne nedelje, bio je najuspešniji za reprezentaciju Srbije. U konkurenciji 250 takmičara iz 25 zemalja, srpski streličari uspeli su da osvoje dve bronzane medalje u timskoj konkurenciji, prve dve medalje u istoriji ovog sporta.

Pojedinačno, ostvaren je veliki napredak kod naših najboljih mladih takmičara, koji su nastupali u najzahtevnijoj disciplini – olimpijski luk. Streličarke su nakon dobrih kvalifikacija nastupile u eliminacijama.

Anja Brkić je eliminisana u drugom, a Milica Petronijević u prvom kolu, kao i Marko Vulić, koji je još uvek junior. Bilo je to dobro iskustvo za takmičare od kojih se očekuje da budu kandidati za Olimpijske igre 2028. godine. U drugoj disciplini, složenom luku, naš predstavnik Ognjen Nedeljković eliminisan je u prvom kolu nakon kvalifikacija.

Nataša Stojković
Photo: European Archery Federation

Najviše uspeha naš tim imao je u demo disciplini goli luk, gde su u konkurenciji četiri tima, muškarci i žene bili treći. Muški sastav, Dejan Stojanović, Srđan Pilipović i Dragoljub Majović, kao i ženski tročlani tim, Nataša Stojković, Ingrid Vasiljević i Katarina Vranjković, nakon poraza u polufinalnim mečevima od Hrvatske i Rumunije, u borbama za bronzu bili su bolji od Islanda.

Muškarci su slavili 5:4, a ženska reprezentacija Srbije nakon nesrećnog poraza u polufinalu (bilo je 5:4 za Rumuniju), bila je ubedljiva protiv Skandinavki, dobile su taj duel 5:1. Sve naše reprezentativke u ovoj disciplini prošle su prvo
kolo, a onda su ispale u osmini finala.

Dejan Majović
Photo: European Archery Federation

U muškom delu turnira Dejan Stojanović ispao je u prvom kolu, a preostala dvojica naših takmičara šampionat su završili u osmini finala.

Selektor naših streličara, Aleksandar Stanković, bio je zadovoljan i ponosan zbog učinka svojih izabranika.

„Ovo je prvi put u istoriji našeg sporta da smo u seniorskoj konkurenciji osvojili medalju na jednom ovako velikom takmičenju. Čestitam i devojkama i momcima na osvojenim odličjima, imali su u Varaždinu dobre nastupe i zaslužili su medalje. Isto tako pohvalio bih naše mlade takmičare u preostale dve discipline, bilo je to dragoceno iskustvo za sve njih i siguran sam da će na narednim prvenstvima naš naporan rad biti nagrađen još boljim rezultatima.“

Jedan od narednih šampionata Evrope u dvorani mogao bi biti organizovan u Beogradu, možda već 2027. godine, a tada će naši streličari, ako nastave sa dobrim radom, biti u konkurenciji za osvajanje medalja i u pojedinačnoj konkurenciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!