Italijanke su šampionke Evrope u gimnastici

Gimnastika, Italija
Reuters/Kai Pfaffenbach

Na Evropskom prvenstvu u gimnastici koje se održava u Minhenu podeljene su u subotu prve medalje, a Italijanke su postale evropske šampionke.

Osam najboljih timova kroz kvalifikacije je došlo do finala, a kako nema dominantnih Ruskinja, neko drugi je mogao da izbije u prvi plan. A to su ove godine Italijanke koje su dominirale i u kvalifikacijama.

Već do polovine takmičenja Đorđija Vila, Angela Andreoli, Alis i Asija D’Amato i Martina Miđo imale su sigurna tri poena više od Velike Britanije. Kada je Asija D’Amato završila vežbu na parteru za koju je dobila maksimalne ocene sve je bilo jasno – Italijanke su šampionke Evrope.

Asija D'Amato
REUTERS/Andreas Gebert

Do zlata su Italijanke došle sa ukupnom ocenom 165.163.

Drugo mesto pripalo je Velikoj Britaniji (ukupna ocena 161.164) dok su pred sjajno raspoloženom domaćom publikom Nemice uspele da osvoje bronzu sa ocenom 158.430. To je prva timska medalja za Nemačku na evropskim šampionatima u gimnastici.

Četvrte su Holanđanke, ispred Belgije, Francuske, Mađarske i Španije.

Šampionat se održava u Olimpijskoj gimnastičkoj dvorani u Minhenu, na istom mestu na kome su se gimnastičari u ovom gradu nadmetali na Olimpijskim igrama 1972. godine.