Kina dodatno pooštrila epidemiološke mere uoči ZOI

Lintao Zhang/Getty Images

Kina je dodatno pooštrila sanitarne mere za suzbijanje zaraze koronavirusom nakon porasta broja novozaraženih uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara, koje će u Pekingu startovati četvrtog februara.

Vlasti su apelovale da niko ne putuje ukoliko nije apsolutno neophodno, bez garancije da će im biti dozvoljeno da se vrate ako se utvrdi da su posetili grad ili region gde je došlo do izbijanja zaraze.

Povezano:

Vlasti grada Tijanđina, koji je udaljen oko sat vremena od glavnog grada, naložile su da se treći krug masovnog testiranja, koji počinje u subotu ujutru. Smatra se da će testiranje biti obavljeno u roku od 24 časa.

Tijanđin je samo jedan od nekoliko desetina gradova koji uvode „lokdaun2 i druge restrikcije.

Vlasti posebno zabrinjavaju gradovi blizu Pekinga, koji će uskoro postati olimpijska prestonica, pa su mere za ulazak u grad vrlo restriktivne. Među nekima je čak i potpuno prekinuto saobraćanje.

Kina je obustavila i desetine letova iz Evrope, Kanade, SAD, Indonezije… Na letovima iz tih zemalja po dolasku u Kinu bilo je zaraženih osoba.

Uz masovna testiranja i nadzor kretanja ljudi mere su do sada sprečile naglo širenje virusa i epidemiju na nivou države. U toj zemlji vakcinisano je oko 85 odsto ljudi.