Kusturica: Debeljuca, mančmelou… Onaj mali… Nikola Jokić

Košarka ostalo 13. jun 202422:11 4 komentara

Gost novog Sportlajta bio je Emir Kusturica, čovek koga ne treba posebno predstavljati i neko ko nije bio na televiziji deset godina.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Pričalo se i o umetnosti i o životu i naravno o sportu.

O Nikoli Jokiću

„Debeljuca… Mančmelou… Onaj mali, kako su ga zvali, koji se pojavi tamo i koga jedva prihvate, a njegove su želje bile da eventualno odigra neku utakmicu u nekom velikom evropskom timu… I postade jedan od najvećih igrača NBA. On je sad sigurno ušao među deset najboljih igrača NBA.

Ali, odmah postoji to generacijsko osporavanje – nije on najbolji.. Ali, oni su zavidni. Oni nisu normalni. Kako mogu uspeh njihovog roda, on je od tog haplograma, od tih kostiju i tog mesa i od te pameti… I od neke majke neke koja verovatno tamo u Somboru ume da spremi dvorište bolje nego bilo koja druga komšinica. A sin zna da pospremi utakmicu na način na koji niko drugi ne može“!

Zašto se političari plaše „tribine“?

„Pa zato što korekcija ide, kontroliše se do jedne tačke, a onda izmiče kontroli, onda dolazi onaj koga ne možeš da ukrotiš… Ali, šta je važno? Srbija je održala i Partizan i Zvezdu zato što je država stajala iza toga. Da smo mi upali u neku fazu kupovine, da je neko kupio te klubove, on bi vrlo brzo odustao od toga. A ovako je to zapravo nacionalni front koji se projektuje kroz to što je možda najvažnije danas u velikoj areni.

Jednom sam u rimskoj Areni razmišljao o tome, pa posle proverio, da li je u Rimu bilo dramskih pisaca. Ustanovljeno je da nije jer je Arena zapravo pokrivala sve ono što je u antičkoj Grčkoj Epidaurus dočekivao svake godine pa je 10.000 ljudi išlo da vidi novog Sofoklea ili nekog drugog od novih dramskih pisaca i to je bila terapija.

A šokovi koje su doživljavali u rimskoj areni su ono što bih ja povezao sa MMA fajtom koji stvarno ovako govori o tome da je čovečanstvo došlo, ne do onog Tarantinovog – nećemo se pitati da li nekoga treba da ubijemo, mi ćemo njega naravno da ubijemo, ali je samo pitanje koju muziku da stavimo prilikom tog akta ubijanja.

Tu je razlika u vekovima, tako da je u tom međuprostoru, u toj tele-socijalnoj areni koja vlada svetom zapravo sport možda i najvažniji jer preko njega se projektuje i simulirani rat…“

„Zvezdaš voli Dražu, partizanovac se još slaže sa Titom“

„Maradona… Dođeš u kafanu, on izađe sa nekom ku..om“

Histerija uspešnosti

„Ta histerija uspešnosti, i ja sam bio zahvaćen time nažalost. Ja mislim da je krajem šezdesetih godina, već početkom sedamdesetih, uspostavljena ideja da je život vredan jedino kad je uspešan. A ja sam do kraja se držao ideje, kad sam već radio filmove, da film mora da bude dobar, a ne mora da bude uspešan.

Ja mislim da se uopšte ljudske zajednice formatiraju po toj ideji ne mora svako da bude Maradona ili Mesi, a može da bude.. Kad sam ja išao u školu, meni je otac rekao idi tamo uči tu školu, ne moraš baš da budeš Felini, budi makar De Sika.

Dakle u tom njegovom ‘makar De Sika’ on je pokazao taj mentalitet gorštaka koji te šalje u veliki svet i u suštini ne vraćaj se bez neke velike titule. Sistem vrednosti koji naši roditelji uspostavljaju, nekad je to bilo tiho, a danas to eskalira i dovodi decu u poziciju kompeticije koja ja mislim da čak i ovo ubistvo koje se desilo u Ribnikaru je na svom socijalnom nivou proizvedeno iz tih okolnosti kompetitivnosti u koje deca uđu sa deset godina i ne mogu da izdrže i onda posegnu za rešenjem iz video-igara pošto im se mozak preseli u tu sferu fikcije.

Ja sam vođen idejom da se ne zastidim kad nešto napravim, a ne da budem spreman sa odelom za crveni tepih“.

Čućete i kada je i zašto „riknuo kao vo od sreće“ i o fudbalu sa Savom Miloševićem, i kako nije mogao da uđe na sopstveni film u bioskopu jer „nije Miloš Šestić“ i koga je pobeđivao u tenisu i zašto ga „izbegava“ Dule Savić, i zašto ga je pohvalio Novak Đoković i, naravno – mnogo toga o Maradoni i druženju sa njih tokom faze „čišćenja“ od narkotika.

Emisija je na YouTube kanalu Sportlajta i na našem sajtu.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare