Makron:Imamo plan B i C u slučaju terorističke pretnje na OI

Shaun Botterill/Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je odbrojavanje 100 dana do Olimpijskih igara u Parizu u ponedeljak, a govorio je i o sigurnosnim izazovima povodom ceremonije otvaranja na Seni, priznajući da postoje planovi B i C u slučaju terorističke pretnje.

povezane vesti

Ceremonija otvaranja uz reku jednog glavnog grada, 26. jula, biće prva u istoriji.

„Možemo to da uradimo i uradićemo, ali postoje planovi B, pa čak i planovi C i pripremamo ih paralelno““, rekao je Makron.

Šef države već je uverio da se razmatraju rezervni scenariji, ali sada ih je prvi put detaljno opisao.

„Napravićemo analizu rizika u stvarnom vremenu. Tako imamo ceremoniju koju pripremamo koja bi bila ograničena na Trokadero, ili samo na jedan deo reke Sene, a čak postoji i varijanta povratka na stadion Francuska, na klasično otvaranje”, objasnio je.

Makron je govorio i o tome da će broj gledalaca iz sigurnosnih razloga biti smanjen.

“Predvideli smo, postavljamo sigurnosni kordon koji će biti vrlo širok, gde ćemo proveravati sve ljude koji ulaze i izlaze. Kako bi se osigurala što bolja bezbednost, smanjena je i veličina ceremonije,  broj gledalaca koji mogu besplatno da prisustvuju smanjen je sa 500.000 na 222.000, a sa onima koji su platili svoje mesto na dnu platformi, ukupno bi trebalo da ih bude 320 hiljada“, rekao je Makron.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare