MOK: Isključite ruske i beloruske sportiste iz takmičenja

Ostali sportovi - Ostalo 28. feb 202215:25 > 15:40 30 komentara
Joe Scarnici/Getty Images

Međunarodni olimpijski komitet pozvao je sportske organizacije da isključe sve ruske i beloruske sportiste i zvaničnike sa međunarodnih takmičenja.

„Olimpijski pokret je ujedinjen u svojoj misiji da kroz sport doprinese miru i da ujedini svet u nadmetanju van svih političkih sporova. Olimpijske igre, svetska prvenstva i kupovi, kao i mnogo drugi sportski događaji, ujedinjuju sportiste zemalja koje su u sukobu, a ponekad i ratu.

Istovremeno, olimpijski pokret je jedinstven u smislu pravičnosti da ne kažnjava sportiste za odluke koje su donele vlade njihovih zemalja. Zalažemo se za fer takmičenje za sve, bez ikakve diskriminacije.

Aktuelni rat u Ukrajini, međutim, stavlja olimpijski pokret u dilemu. Dok bi sportisti iz Rusije i Belorusije mogli da nastave da učestvuju u sportskim događajima, mnogi sportisti iz Ukrajine su u tome sprečeni zbog napada na njihovu zemlju. Ovo je dilema koja se ne može rešiti“, piše u saopštenju, posle kojeg se navodi sledeća odluka:

„U cilju zaštite integriteta globalnih sportskih takmičenja i bezbednosti svih učesnika, Izvršni odbor MOK preporučuje međunarodnim sportskim federacijama i organizatorima sportskih događaja da ne pozivaju ili dozvoljavaju učešće ruskih i beloruskih sportista i zvaničnika na međunarodnim takmičenjima“.

Iz MOK apeluju, gde god to nije moguće u kratkom roku iz organizacionih ili pravnih razloga, da međunarodne sportske federacije i organizatori takmičenja učine sve što je u njihovoj moći da nijedan sportista ili zvaničnik iz Rusije ili Belorusije ne sme da nastupa pod imenom te dve zemlje. Državljani Rusije ili Belorusije, bilo kao pojedinci ili timovi, treba da budu prihvaćeni samo kao neutralni sportisti, ne smeju isticati nacionalne simbole, boje, zastave ili himne.

MOK ostaje pri svojoj preporuci da se nijedan sportski događaj ne organizuje u Rusiji ili Belorusiji.

Odlučeno je da se povuče ‘olimpijski orden’ svim licima koja trenutno imaju važne funkcije u Vladi Rusije ili su na drugim visokim državnim položajima. Između ostalih do se odnosi na Vladimira Putina, Dmitrija Černišenka i Dmitrija Kozaka.

Dodaje se da MOK ceni pozive na mir od strane sportista, sportskih zvaničnnika i članova olimpijske zajednice, te da se posebno divi porukama ruskih sportista.

Ističe se da MOK pruža punu podršku olimpijskoj zajednici u Ukrajini, te da će pojačati svoje napore da obezbedi humanitarnu pomoć.