Najbolje i najgore vežbe za hemoroide

Ostali sportovi - Ostalo 24. feb 202217:00 > 25. feb 2022 17:05
Willy Kurniawan, Reuters

Uvećane natečene analne vene mogu da otežaju obavljanje mnogih stvari, između ostalog i redovno vežbanje. Ako imate naviku da redovno vežbate, zbog hemoroida ne morate da se odreknete omiljenih zdravih aktivnosti. Zapravo, redovno vežbanje može da smanji zatvor i da umanji probleme sa ponovnim javljanjem hemoroida. Ipak, određene vežbe mogu da pogoršaju problem, te je dobro znati šta je preporučljivo raditi, a šta ne.

Hemoroidi su otečene vene u anusu i donjem delu rektuma, slično proširenim venama. Hemoroidi se mogu razviti unutar rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi). Ova pojava je vrlo česta u populaciji, posebno kod odraslih. Uzrok ove zdavstvene tegobe nije sasvim poznat, ali povezuje se sa ishranom i načinom života.

Dobre vežbe za hemoroide

Što se tiče vežbanja u svrhu prevencije hemoroida, cilj je podsticanje redovnog pražnjenja creva, poboljšanje cirkulacije i jačanje mišića u predelu karlice i donjeg dela leđa. Povećan protok krvi naročito povećava dopremanje korisnih hranljivih materija i kiseonika u zahvaćeno područje. Na sajtu orangecountyhemorrhoidclinic.com izdvajaju vežbe koje se generalno smatraju bezbednim i efikasnim za prevenciju hemoroida.

To su: hodanje i druge kardiovaskularne vežbe, trčanje na traci, vežbe u vodi kao što su plivanje i akvabik, vežbe usmerene na mišiće sfinktera, kegelove i slične vežbe za karlično dno, joga i slične vežbe koje pomažu u jačanju trbušnog i rektalnog tkiva.

Vežbe koje treba izbegavati

Ako ste među onima koji imaju hemoroide, treba da znate da postoje određene vežbe koje je najbolje izbegavati. Na primer, vrlo je moguće da ćete osetiti nelagodu pri jahanju, vožnji bicikla, veslanju i sličnim oblicima vežbanja pri čemu se vrši pritisak na osetljivo područje.

Uz dizanje tegova i vežbe u teretani, trening koji podrazumeva zadržavanje daha dok se napinjete da izdahnete može da pogorša bol kod hemoroida.

Međutim, ako inače radite naporne vežbe, moguće je da donekle izmenite svoju tehniku, a ne da je potpuno eliminišete, i to tako da ne vršite veliki pritisak na kritična područja.

Priprema za vežbanje ako imate hemoroide

Bez obzira na to koje su vaše želje u vezi sa vežbanjem, postoje određene metode koje mogu da smanje rizik od pogoršanja postojećih tegoba povezanih sa hemoroidima.

Održavanje hidratacije, na primer, može sprečiti zatvor dok vežbate. Takođe, od pomoći može da bude i to ako nosite laganu, prozračnu odeću kako ne biste izazivali trenje u kritičnim područjima.

Nakon što završite sa vežbanjem, promenite odeću koja je mokra od znoja da biste izbegli iritaciju i ne biste dodatno izazvali problem sa hemoroidima. Topla kupka takođe može umiriti zahvaćeno područje ili smanjiti rizik od razvoja novih hemoroida.

Kada posetiti doktora

Ako imate krvarenje tokom pražnjenja creva ili imate hemoroide koji se ne smiruju nakon nekoliko dana, razgovarajte sa svojim lekarom. Rektalno krvarenje se može javiti i kao znak drugih bolesti, uključujući i one najteže, upozoravaju sa Mejo klinike.