Održana Skupština JSD Partizan, bez Fudbalskog kluba

JSD Partizan

U četvrtak je na stadionu Partizana u prostorijama Sportskog društva održana redovna skupština JSD Partizan. U radu skupštine učestovao je 21 od 24 punopravna kluba-člana JSD Partizan, a samom sednicom je predsedavao Ostoja Mijailović, predsednik Društva.

Na sednici je usvojen finansijski izveštaj za prethodnu godinu, kao i izveštaj Nadzornog odbora o poslovanju.

U konstruktivnoj raspravi po tačkama dnevnog reda delegati skupštine su ocenili da se Sportsko društvo i dalje nalazi u teškoj situaciji, ali da je od trenutka imenovanja aktuelnog rukovodstva zaustavljeno dalje propadanje i urušavanje infrastrukture Društva, te da je dosta uloženo u sanaciju objekata i omogućavanje nesmetanog rada mnogih klubova vezanih za stadion. Takođe, u međuvremenu je pokrenut veći broj radnji i akcija koje će u narednom periodu omogućiti dodatne prihode Društvu i na taj način obezbediti njegovo nesmetano funkcionisanje.

Od strane predsednika Ostoje Mijailovića i delegata skupštine posebno je apostrofirano zalaganje i posvećenost generalnog sekretara Društva Željka Tanaskovića u njegovom svakodnevnom radu po pitanju rešavanju svih aktuelnih problema. S obzirom u kakvom katastrofalnom stanju je zatečeno Sportsko društvo, opšta je ocena da se ono, i pored ogromnih nasleđenih i tekućih problema, nalazi na putu ozdravljenja.

Govornici su izrazili naročito žaljenje što FK Partizan, kao najvažniji klub Sportskog društva, ne učestvuje u radu Društva i iz sebi znanih razloga ne priznaje njegovu skupštinu, na kojoj, kao što je već napomenuto, učestvuje 21 od 24 kluba-člana. Takođe, posebno zabrinjava loše stanje u FK Partizan, kao i nedostatak odgovornosti rukovodstva kluba za katastrofalne sportske i finansijske rezultate, a ujedno i odsustvo znanja, snage i volje za promene i poboljšanje stanja u klubu. Opšta je ocena da JSD Partizan ima statutarnu, društvenu i moralnu obavezu da javno ukaže na nagomilane probleme u FK Partizan i pozove celokupnu crno-belu javnost, bivše i sadašnje sportiste i sportske radnike, kao i veliku armiju navijača Partizana da se pothitno krene u proces ozdravljenja FK Partizan i njegovo postavljanje na mesto u društvu i sportu koje zaslužuje. U tom smislu doneta je odluka da će JSD Partizan preko kancelarije generalnog sekretara biti otvoren za predloge i razgovore sa svima koji žele da pomognu u procesu ozdravljenja FK Partizan. Predsednik Sportskog društva posebno je apostrofirao da su vrata Društva otvorena bivšim igračima i sportskim radnicima koji imaju želje i mogućnosti da svojim idejama i delima pomognu u iznalaženju rešenja za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi fudbalski klub, koji se već drugu godinu za redom bori za drugu ili treću poziciju u domaćem prvenstvu, pri čemu za takvo stanje niko ne snosi odgovornost, već se, naprotiv, crno-bela javnost ubeđuje kako je to nova realnost i krajnji domet FK Partizan.

U daljem toku rada skupština je prihvatila informaciju o novim pridruženim članovima-sekcijama Sportskog društva.

Skupština se posebno zahvalila Aleksandru Stankoviću, predsedniku Odbojkaškog kluba Partizan i članu UO JSD Partizan, na tome što će u narednom periodu nemalim sredstvima biti sponzor JSD Partizan, te mu čestitala što će na narednoj skupštini biti postavljen na mesto potpredsednika Sportskog društva.

Pod tačkom razno prihvaćen je predlog UO Društva da se formira radno telo koje će u narednom periodu organizovati javnu raspravu vezanu za promenu imena Jugoslovenskog sportskog društva „Partizanˮ. Naime, kako je rečeno, u klubovima i crno-beloj javnosti se već duži niz godina razgovara na ovu temu i tom prilikom iznose različita mišljenja. Stiče se utisak da se u javnosti u pojedinim prilikama ime JSD Partizan zloupotrebljava i omalovažava, čime se nanosi šteta Društvu i njegovim članovima. Stoga javna rasprava ima za cilj da se celokupna crno-bela javnost ‒ i niko drugi ‒ odredi prema ovom pitanju, te da odluku o tome donesu svi navijači Partizana na osnovu demokratskog procesa, u kome će svako imati pravo da argumentovano zastupa svoj stav. Javnosti je posebno važno naglasiti da je razgovor u okviru klubova o ovom pitanju prisutan već duži period, ali, s obzirom da je reč o odluci od velike važnosti, postoji opšta saglasnost da je u proces odlučivanja potrebno uključiti sve partizanovce pre donošenja bilo kakvog dalekosežnijeg rešenja.

Na kraju skupšine predsednik Ostoja Mijailović je iskoristio priliku i pozvao sve privrednike, kompanije i privredne subjekte koji su u mogućnosti i kojima je crno-bela boja na srcu, da prihvate poziv i uključe se u rad klubova JSD Partizan, bez obzira na veličinu ili popularnost sporta, budući da će na taj način pomoći klubove, ali i celokupno Sportsko društvo „Partizanˮ.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare