OKS predstavio programe za olimpijski ciklus Pariz 2024

Ostali sportovi 17. nov 202123:15 > 23:23 0 komentara
Božidar Maljković Đorđe Višacki Sonja Vasić
FOTO OKS (Đorđe Višacki, Božidar Maljković, Sonja Vasić)

Olimpijski komitet Srbije predstavio sportske programe za olimpijski ciklus Pariz 2024.

Olimpijski komitet Srbije

Danas su u Olimpijskoj kući predstavljeni koncepti i način finansiranja sportskih programa Olimpijskog komiteta Srbije za tekući Olimpijski ciklus Pariz 2024.

Predstavnicima medija obratili su se predsednik Božidar Maljković, generalni sekretar Đorđe Višacki i sportski direktor Sonja Vasić.

Kako prenosi OKS, Maljković je javnost upoznao sa interesantnim podacima, rezultatima i rezultatskim trendovima vezanim za učešće naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju. Božidar Maljković je istakao da su naši sportisti ostvarili vrhunske rezultate koji se ne ogledaju samo u istorijskom broju osvojenih medalja, već su potvrđeni i po broju ostvarenih plasmana naših sportista u TOP 10 u svojim disciplinama na Igrama.

FOTO OKS Božidar Maljković
FOTO OKS Božidar Maljković

Naši sportisti uspeli su da ostvare ukupno 13 plasmana u TOP 10 u svojim disciplinama, što praktično znači da su ovi sportisti takođe bili veoma blizu osvajanju medalje, što je sjajan uspeh. Ukoliko bismo vršili poređenje sa prethodnim izdanjima Olimpijskih igara, mogli bismo da primetimo da je i u ovom segmentu napravljen rezultatski pomak, obzirom da smo na Olimpijskim igrama u Londonu i u Riju imali po 11 plasmana u TOP 10„, rekao je predsednik Božidar Maljković.

Predsednik Maljković osvrnuo se i na činjenicu da je po prvi put naša delegacija uspela da kvalifikuje izbalansiran broj sportistkinja i sportista, što predstavlja veliku snagu i potencijal za brz i značajan rezultatski napredak u narednom periodu.

Višacki: Istorijski uspeh

Generalni sekretar Đorđe Višacki nadovezao se na izlaganje predsednika Maljkovića. Naglasio je da su sportski programi uzeli u obzir sve analize koje su sprovedene u prethodna dva i po meseca nakon završetka Olimpijskih igara. Koncepti programa su napravljeni tako da budu kompetitivni i motivišući za učesnike da u kontinuitetu ostvaruju vrhunske rezultate, ali će u isto vreme pružati čitavu paletu novih segmenata podrške zdravlju, trenažnom procesu i edukaciji sportista i njihovih trenera. Višacki je posebno izdvojio rezultate koje su naši sportisti ostvarili na Zimskim olimpijskim igrama u Pjong Čangu i na Olimpijskim igrama mladih u prošlom olimpijskom ciklusu.

Đorđe Višacki
FOTO OKS

Ostvareni rezultati naših sportista predstavljaju zaista istorijske uspehe i oni su došli kao delovanje sjajnog timskog rada svih činilaca u sistemu sporta, od sportista i njihovih stručnih timova do ljudi u Olimpijskom komitetu Srbije. Posebno bih se zahvalio Medicinskoj komisiji OKS na sjajnom radu i podršci našim sportistima u okolnostima ove pandemije koja je učinila ove Olimpijske igre sigurno najkomplikovanijim za organizaciju od kada postoji ovo takmičenje. Važno je i napomenuti da bez obzira što je Olimpijski komitet Srbije nevladina organizacija, ovakvi rezultati sportista ne bi bili mogući bez kontinuirane podrške velikog broja partnera, a prvenstveno Vlade Republike Srbije, ali i komercijalnih sponzora i partnera naše kuće„, rekao je Đorđe Višacki.

Važnost programa Pariz 2024

Prisutnima se na kraju obratila Sonja Vasić koja je istakla i predstavila sportske programe Olimpijskog komiteta Srbije. Ona je posebno istakla važnost Olimpijskog programa „Pariz 2024“ kroz koji će se finansirati sportski programi naših najboljih sportista i timova. Pored toga, sportska direktorka Vasić je napomenula da su sportskim programima OKS obuhvaćeni i sportisti iz zimskih sportova u okviru programa „Peking 2022“, kao i najbolji mladi sportisti Srbije koji će svoju podršku dobijati kroz Razvojni program i Program Olimpijskih nada.

Sonja Vasić
FOTO OKS

Srećna sam što sam postala deo ovakvog kolektiva za koji verujem da će mi pomoći da naučim nove veštine, a ja verujem da ću svojim prethodnim iskustvom kao sportista doprineti da se i dalje
unapređuju uslovi za nastup i takmičenje naših sportista“, rekla je na kraju svoj izlaganja Sonja Vasić.