Streljaštvo: Milenko Sebić deveti u trostavu na SK u Kairu

FOTO: Streljački savez Srbije

Osvajaču olimpijske bronze Milenku Sebiću izmaklo je finale takmičenja malokalibarskom puškom iz trostava na Svetskom kupu u Kairu.

Sebić je u kvalifikacijama zauzeo deveto mesto. Samo jedan krug ga je delio od osme pozicije i finala. Milutin Stefanović se plasirao na 26.mesto, dok je Lazar Kovačević završio kao 59.

povezane vesti

Po novim pravilima, svi učesnici takmičenja u trostavu prvo gađaju 3 puta po 20 metaka u eliminacijama, podeljeni u dve ili više grupa. U Kairu su startovala 87 takmičara. Lazar Kovačević je u prvoj grupi eliminacija bio 32. Milenko Sebić i Milutin Stefanović su svoja mesta u kvalifikacijama obezbedili kao devetoplasirani i 11-plasirani u drugoj grupi prve faze.

Rezultati iz prvog dela takmičenja se ne prenose u drugi, u kome svi ponovo gađaju 3 puta 20 metaka.

Borba za osam mesta u finalu je bila vrlo izjednačena.  Sebić je u kvalifikacijama “skupio” 584 kruga, isto koliko i osmoplasirani Švajcarac Duer i desetoplasirani Bartnik (Poljska).

Novim pravilima je definisano da u slučaju kada dvojica ili više strelaca u kvalifikacijama trostava postignu isti rezultat, drugi kriterijum za rangiranje je rezultat u poslednjem, stojećem stavu. Ukoliko su i u tome izjednačeni, gleda se rezultat u klečećem i na kraju ležećem stavu. Duer je iz stojećeg stava „ubio“ 193 kruga, Sebić samo jedan manje, a Bartnik 191 i to je odredilo plasman.

Po starim pravilima, u ovom slučaju bi plasman bio određen na osnovu ukupnog broja „muševa“ (unutrašnjih centara). Sebić je po ovom kriterijumu bio bolji i od Švajcarca i od Poljaka.

MK puška, trostav, muškarci- Eliminacije (3 puta 20 metaka), prva grupa: 1. Lohbihler (Švajcarska) 596… 32. Lazar Kovačević 570… Druga grupa: 1. Heg (Norveška) 589… 9. Milenko Sebić 582… 12. Milutin Stefanović 582… Kvalifikacije (3 puta 20 metaka):  1. Jon Herman Heg (Norveška) 591, 2. Patrik Jani (Slovačka) 588, 3. Ole Martin Halvorsen (Norveška) 588… 9. Milenko Sebić 584… 26. Milutin Stefanović 579… 59. Lazar Kovačević 571…