Tom Dejli – olimpijski šampion, ali i gej i modna ikona

Ostali sportovi - Ostalo 12. okt 202114:30 > 15:05 1 komentar
Tom Dejli
REUTERS/Naoki Ogura

Ovogodišnje Olimpijske igre iznedrile su možda i najveću zvezdu sporta u modernom dobu, barem kada je reč o inkluzivnosti i popularnosti kod mladih.

Tom Dejli ima 27 godina, rodom je iz Plimuta u Engleskoj, nekadašnji je svetski prvak, a pored sportske, ima i uspešnu karijeru jutjubera.

Reprezentacija Velike Britanije u sinhronim skokovima u vodu sa 10 metara napravila je senzaciju jer je došla do zlatne medalje u konkurenciji dominantne Kine. Prvi put još od Sidneja, Kinezi nisu olimpijski šampioni u ovoj disciplini, a pažnju javnosti privukla je izjava ovog mladog britanskog skakača, koji je po osvajanju zlata rekao da je gej. I dok se u Srbiji gej parada i dalje održava uz velike mere bezbednosti, Britanac je nacionalna legenda koja je sasvim opušteno objavila svoje seksualno opredeljenje.

Ja sam gej muškarac koji je takođe olimpijski šampion. Osećam se dosta moćno zbog toga – kada sam bio mlađi nisam mislio da ću išta veliko ostvariti zbog onoga što sam“, rekao je on po osvajanju zlata.

Imam zlatnu olimpijsku medalju oko vrata posle toliko godina. Mnogi su me otpisivali i govorili da su prošle moje najbolje godine, ali ja sam u najboljoj fizičkoj i mentalnoj formi u svom životu. Mentalitet je ono što nas je dovelo do zlata. Učestvovaću i u individualnom takmičenju ovde u Tokiju – videćemo kako će se moje telo držati“, rekao je tada mladi Britanac.

Interesantno je da se Dejli bavi i štrikanjem.

Svaki fan koji je pomno pratio Olimpijske igre i ovog plivačkog šampiona, nije mogao a da ne zaviri na njegov Instagram put štrikanih radova.

Postao je hit kada ga je kamera uhvatila da hekla na tribinama. Nekoliko puta je to učinio tokom Igara. Ispleo je specijalan džemper za svoju državu, ali i futrolicu za medalju. Objasnio je u jednom od mnogobrojnih intervjua za medije da mu to pomaže da se oslobodi stresa.

Sa štrikanjem je krenuo tokom prošle godine, u lokadaunu, na početku pandemije koronavirusa. Nedavno je otvorio i Instagram nalog pod nazivom „Made with Love by Tom Daley“ na kojem stalno objavljuje svoje radove, ali ih i prodaje, a novac donira u humanitarne svrhe.

Ovaj otac jednog dečaka, kojeg odgaja sa svojim dugogodišnjim partnerom Dastinom Lensom Blekom, pored sporta, zbog toga je postao i modna ikona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare