Tur de Fruška okupio više od 2.200 učesnika

Luka Vukša

Na Fruškoj Gori minulog vikenda održana je četvrta po redu sportska manifestacija Tur de Fruška. Više od 2.200 učesnika učestvovalo je u čitavom nizu trka u raznim disciplinama i različitih dužina.

Bilo je za svakoga po nešto, dovoljno je bilo imati dobru volju i adekvatnu opremu i svako je mogao da nađe trku u kojoj je mogao da pokaže šta može ili da se samo prošeta kroz staze Fruške Gore i da bude aktivan na svežem vazduhu. Bilo je trejl trka, na 7, 15 i na 21km, nordijskog hodanja na 7 i 15km, biciklističkih trka, sa klasičnim MTB biciklima ali i sa onim na električni pogon na 15, 35 i još na 55km za ljubitelje klasičnog pedaliranja van druma. Takođe, u pomenutim disciplinama takmičili su se i najmlađi a prvi put održana je i ploging trka gde su učesnici sakupljali smeće pored trejl staza.

Kapacitet staza na Fruškoj Gori bio je skoro popunjen i da broj od 2.200 učesnika je bilizu maksimalnog tako da će se u narednom periodu organizator odlučiti da ograniči broj učesnika manifestacije na oko 2.500 i da se još više posveti kvalitetu takmičenja. Prema rečima direktora Tur de Fruške Ivana Arpaša zadovoljni su brojem i kvalitetom trkača trejlera i vozača MTB bicikala ali ideja je da u narednom periodu svi najbolji takmičari iz Srbije i okruženja budu prisutni na stazama u neposrednoj blizini Vrdnika.

Luka Vukša

Veliki broj disciplina i različitih distanci ograničio je prostor na to da ovde navedemo samo pobednike trka. U nordijskom hodanju na 7km pobedili su Nikola Pižurica i Jelena Kojić a na stazi od 15km Bogdan Nikolić i Violeta Segedinski. Trejl trka je prvog dana Tur de Fruške bila najtraktivniji sportski događaj. Na stazi dužine 7km pobedili su Miloš Mihajlov i Anja Aleksić. U ovoj trci bila je najveća konkurencija, kod muškaraca je ovu distancu trčalo 260 a kod žena više od 320 takmičara. Na stazi od 15km najbolji su bili Dušan Krstić i Aleksandra Kostadinović a na 21km Lazar Đukić i Staša Đorđević.

Drugog dana na Fruškoj Gori na redu su došli biciklisti da pokažu šta znaju i koliko su brzi. Vuk Mijatović i Mirjana Grčić bili su najbolji na stazi od 15km a na stazi dužine 35km slavili su Pavle Neducin i Jelena Vukadin. To je bilo u konkurenciji e-MTB, kod klasičnih MTB bicikala imali smo tri distance i tu su nabrži bili Miloš Radosavljević i Jelena Stanković (na 15km), Jegor Jegorov i Julija Jakunjina (35km) a na stazi dugoj 55km pobedio je Nikola Trkulja. U plogingu je sakupljeno preko 200km smeća a najbolji je pojedinačno bio Miloš Stanojević.

Luka Vukša

Arpaš je istakao da je zadovoljan čitavom organizacijom, odzivom učesnika ali i vremenom koje je išlo u prilog svim učesnicima.

„Naša manifestacija iz godine u godinu raste, ovo je treća godina kako se srećemo ovde na Fruškoj Gori a četvrta manifestacija je po redu. Činjenica je da smo imali preko 2200 takmičara u svim disciplinama, a to je blizu našeg maksimalnog kapaciteta, tačnije kapaciteta koje staze na Fruškoj Gori mogu da prime i to je razlog što od prošle godine imamo događaj u maju ali i septembru mesecu. Takođe, za tri nedelje organizovaćemo prvu Gran fondo biciklističku trku, prvi put i istoriji našega sporta jedna takva trka biće organizovana u Srbiji. Startovaće u Novom Sadu i završiti na istom mestu a imaćemo dve dužine, kraću od 77km i dužu od 100km, sa penjanjem od 1200m i 1500m na dužoj stazi,“ rekao je Arpaš.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!