Ubedljive pobede Srbije u Čenaju

FOTO: Šahovski savez Srbije

Obe selekcije Srbije zabeležile su ubedljive pobede na Šahovskoj olimpijadi u Čenaju i popravile plasmane uoči poslednja dva kola.

Šahisti su savladali Kazahstan sa 3:1, čime su se probili na deseto mesto na tabeli. Šahistkinje su zabeležile sve četiri pobede protiv Finkinja, i sada su na poziciji 26.

povezane vesti

Muška ekipa je povela protiv Kazahstana sa 2:0. Poene su osvojili naši najbolji igrači u dosadašnjem toku takmičenja, Aleksandar Inđić i Robert Markuš. Inđić je crnim figurama zahvatio inicijativu u partiji protiv Rinata Džumabajeva i lako realizovao kvalitet više. Robert Markuš je nastavio sa sjajnom igrom. Protiv Ališera Sulejmanova je u završnici imao materijalnu prednost, uz to i slobodnog a pešaka.

Ubrzo je Ivanišević remizirao sa Murtazom Kažgalajevim i obezbedio konačnu pobedu. Miloš Perunović je održao malo slabiju poziciju protiv Aristanbeka Uražajeva i remijem uvećao trijumf.

U sutrašnjem pretposlednjem kolu Srbija igra sa Holandijom, sedmim favoritom po rejtingu. Holanđane predvodi Aniš Giri, učesnik turnira kandidata i svojevremeno „čudo od deteta“ – osvojio je titulu velemajstora sa nepunih 15 godina. U timu su još Jorden van Forest, Ervin L’ Ami, Bendžamin Bok i Maks Vermerdam.

Šahistkinje Srbije su bile silovite u duelu sa Finkinjama. Na isteku trećeg časa igre, u narednih tridesetak minuta, prinudile su svoje rivalke na predaju.

Najpre je Tijana Blagojević, koja je na prvoj tabli zamenila Teodoru Injac, kada je već imala materijalnu prednost, zapretila i osvajanjem skakača, pa se Anastasia Nazarova predala u 44. potezu. Drugi poen osvojila je Marina Gajčin. Već je imala materijalnu prednost, uz to zapretila je matom u potezu, pa je Noramo Sarabela obustavila otpor.

Jovana Erić je skakačem i lovcem napala protivničku rokadu, i Tanja Touminen je bila prinuđena na predaju u 39. potezu.  Adela Velikić je dovela Heini Pusku pred gubitak skakča ili lovca, posle čega bi ostala sa pešakom i topom više.

U pretposlednjem kolu, Srbija će na megdan Iranu.

Šahistkinje 9. kolo: Finska-Srbija 0:4, (Anastasia Nazarova-Tijana Blagojević 0:1, Tanja Tuominen-Jovana Erić 0:1, Heini Puska-Adela Velikić 0:1 i Sarabela Norlamo-Marina Gajčin 0:1), Poljska-Indija 2½:1½, Ukrajina-Gruzija 2:2, Bugarska-Kazahstan 1:3, Azerbejdžan-Mongolija 2½:1½, Nemačka-Engleska 3½:½, Jermenija-Rumunija 3:1 itd.

Plasman: 1-4. Poljska, Indija, Kazahstan i Gruzija sa po 15 meč-bodova, 5-9. Ukrajina, Azerbejdžan, Jermenija, Nemačka i Indonezija po 14. Srbija je 26. u grupi ekipa od 19-30. mesta sa po 12 meč bodova.

U 10. kolu sastaće se: Srbija-Iran, Indija-Kazahstan, Gruzija-Poljska, Nemačka-Ukrajina, Jermenija-Azerbejdžan, SAD-Indonezija, Holandija-Indija B, Kuba-Slovačka itd.

Šahisti 9. kolo: Kazahstan-Srbija 1:3 (Rinat Džumabajev-Aleksandar Inđić 0:1, Ališer Sulejmenov-Robert Markuš 0:1, Murtaz Kažgalejev-Ivan Ivanišević ½:½ i Aristanbek Uražajev-Miloš Perunović ½:½), Indija B-Azerbejdžan 2:2, Uzbekistan-Jermenija 3:1, Holandija-Iran 2:2, Grčka-SAD 1½:2½, Indija-Brazil 3:1, Litvanija-Nemačka 2:2 itd.

Plasman: 1. Uzbekistan 16 meč-bodova, 2-3. Indija B i Jermenija po 15, 4-10. Indija A, Holandija, Azerbejdžan, Turska, Iran, SAD i Srbija sa po 14.

U 10 kolu sastaće se: Srbija-Holandija, Indija B-Uzbekistan, Azernejdžan-Jermenija, SAD-Turska, Iran-Indija A, Španija-Češka, Mađarska-Ukrajina itd.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!