Radović za SK: Sve je podređeno Olimpijskim igrama

POKCG

Paraolimpijci iz Crne Gore smenjuju se kao na filmskoj traci na velikim takmičenjima. Posle Ilije Tadića koji je učestvovao na EP u plivanju, srebra Marijane Goranović na EP u atletici, na red je došao Filip Radović.

Radovića, koji je dvostruki uzastopni osvajač bronzane medalje na šampionatima Evrope u danskom Vejlu 2015. i Laškom 2017. godine, uskoro očekuju debitantski nastup na Evropskom prvenstvu u redovnom i šampionatu sveta u paraolimpijskom stonom tenisu.

Smotra najboljih stonotenisera Starog kontinenta održaće se u španskom Alikanteu i počinje 18. septembra, a Svetski šampionat je u Laškom počektom oktobra meseca.

Primarni cilj mladog paraolimpijca je da u narednom periodu popravi plasman na rang listi najboljih stonotenisera sveta i obezbedi direktan plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju.

„U protekloj sezoni ostvario sam par odličnih rezultata koje, iskreno, ni sam nisam očekivao. Bio sam prvak Balkana u redovnoj juniorskoj konkurenciji. Na Evropskom prvenstvu za juniore odigrao sam na visokom nivou. Ekipno sam imao skor od devet pobeda i jednog poraza. U paraolimpijskoj konkurenciji osvojio sam trofej u Bratislavi, a u finalu sam pobedio Čeha Ivana Karabeca, od kojeg sam izgubio svega nedelju dana kasnije u polufinalu turnira u Laškom. U tom gradu sam sa Bugarinom Denislavom Kodjabasevim osvojio prvo mesto u dublu”, rekao je Filip Radović i nastavio:  

„Trenutno zauzimam sedmo mesto na svetskoj rang listi. Primarni cilj u narednom periodu je da pokušam da popravim taj plasman i zadržim ga, kako bih se direktno kvalifikovao za Olimpijske igre u Japanu. Nastaviću da radim naporno i nadam se da ću uspeti da ostvarim zacrtani cilj, ili bolje reći san”.

Ilija Tadić je na Evropskom prvenstvu u plivanju koje je održano u Dablinu osvojio 10. i 13. mesta na 50 i 100 metara slobodnim stilom. Marijana Goranović je na Evropskom prvenstvu u Berlinu osvojila srebrnu medalju u bacanju kugle, a bila je četvrta u bacanju diska. Jako blizu medalje bio je i Radmilo Baranin koji je osvojio peto mesto u bacanju koplja i peto mesto u bacanju diska, odnosno Maja Rajković koja je dva puta bila četvrta, u bacanju koplja, pa u bacanju kugle.

Podsećanja radi, Baraninu je srebro u bacanju koplja izmaklo jer koplje nije ostavilo trag na terenu kada je bacio 23 metra, a Maja Rajković je u bacanju koplja ostala bez bronze kada je dalje od nje u poslednjoj seriji bacila Ukrajinka Lebedeva.

Sada je red na Filipa Radovića. Međutim, ono što iskreno raduje ljubitelje sporta u Crnoj Gori je činjenica da će na osnovu rezultata koji ostvaruju paraolimpijci u poslednje dve godine, Crna Gora sigurno imati više od dva učesnika u odnosu na Igre u Brazilu.

Tada su ugled Crne Gore branili Marijana Goranović i Ilija Tadić.