Svetska klizačka federacija traži pojašnjenja od WADA

Getty Images/Robert Cianflone

U ponedeljak je Svetska antidoping agencija izrekla svim ruskom sportistima četvorogodišnju suspenziju, a krovne sportske organizacije reaguju na različite načine.

U ponedeljak je, nakon odluke o suspenziji, svima bilo jasno da će krovne svetske organizacije košarke i fudbala, verovatno i odbojke i rukometa, doneti odluke suprotne onoj koju je donela WADA i da suspenzija koja je izrečena Rusima neće uticati na već određena domaćinstva na velikim takmičenjima ili, u slučaju košarkaša, na igranje na kvalifikacionim turnirima.

Povezano

Sa druge strane, jasno je da će se odluke prodržavati Međunarodna atletska federacija, Međunarodna plivačka federacija i verovatno brojni drugi.

Po istom pitanju u utorak se na zvaničnom sajtu oglasila i Svetska klizačka federacija koja je navela da će primenjivati odluku WADA o suspenziji, ali da će svakako zatražiti pojašnjenje odluke na koju Rusija ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu.

„Svesni smo odluke koju je 9. decembra donela WADA. Kontaktiraćemo ovu irganizaciju kako bismo dobili pojašnjenje za potrebne korake u budućnosti jer na ovu odluku još može da se uloži žalba. Posebno ćemo tražiti objašnjenje termina ‘veliki događaji’, spisak tih turnira kao i tačan spisak sportista kojima učešće nije dozvoljeno“, navodi se u saopštenju Svetske klizačke federacije u kojoj se dodaje da u organizaciji veruju da se zabrana ne odnosi na Omladinske olimpijske igre u Lozani 2020.