Triatlonka se ubila nakon godina zlostavljanja

Getty Images/Handout

Južnokorejska 22-godišnja triatlonka, počinila je samoubistvo nakon što je godinama trpila zlostavljanje, fizičko i verbalno, od strane trenera i nakon što su sve njene žalbe merodavnim telima bile ignorisane, piše u četvrtak južnokorejska štampa.

Čoi Suk-hjon, bronzana u juniorskoj konkurenciji na azijskom prvenstvu u triatlonu u Tajpehu iz 2015., pronađena je mrtva u spavaonici svoje ekipe u Busanu, a svojoj majci je ostavila poruku u kojoj je moli da „otkrije grehe njenih agresora”.

Nakon njene smrti, mediji ne prestaju da pišu o tome šta ju je nateralo na takav čin otkrivajući mračnu stranu sporta u Južnoj Koreji. Tako su preneli i jedan zapis iz njenog dnevnika:

Toliko su me tukli da sam plakala danima.

Prema brojnim člancima u južnokorejskim medijima, Čoi Suk-hjon je zabeležila sva fizička zlostavljanja.

Na jednom snimku kojeg je objavila televizijska stanica YTN, čuje se kako se njen trener iznervirao, jer je dobila na težini.

Ne smeš da jedeš tri dana”, naredio joj je, a zatim dodao:

Stisni zube”, i na snimku se čuje kako ju je ošamario.

Mediji pišu da su je treneri u ekipi naterali da pojede hleba u vrednosti od 200.000 wona (gotovo 150 evra), želeći da je kazne, jer nije kontrolisala težinu i da su je redovno tukli.

Triatlonka se žalila Južnokorejskom sportskom i olimpijskom odboru (KSOC) u aprilu u nadi da će se pokrenuti istraga.

Jedna njena bliska prijateljica je za agenciju Yonhap rekla da je Čoi Suk-hjon „tražila pomoć od brojnih institucija, ali da su je svi ignorisali”.

KSOC je nakon ovog tragičnog slučaja odlučio da pokrene istragu o svemu i kazni odgovorne.

Južna Koreja je regionalna sportska sila i u tako kompetitivnom društvu pobeda je važnija od bilo čega, pa su fizička i verbalna zlostavljanja česta. Prošle godine je Šim Suk-he, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u „šort-treku”, optužila svog bivšeg trenera, koji je već optužen, da ju je tukao godinama i za seksualno zlostavljanje. Preti mu deset godina zatvora.