Kostomarov izašao iz kome

Clive Brunskill/Getty Images

Olimpijskom, svetskom i evropskom prvaku u umetničkom klizanju Romanu Kostomarovu (45) pre dva meseca amputirane su ruke i noge.

Slavnom ruskom klizaču su zbog gangrene najpre amputirane noge, a za nekoliko dana i ruke jer se proširila sepsa. Samo nekoliko dana kasnije nesrećni sportista doživeo je moždani udar i pao je u komu.

Jedan od najpoznatijih ruskih klizača je početkom godine primljen na odeljenje intenzivne nege, gde je stavljen na respirator zbog teške upale pluća posle koronavirusa. Međutim, situacija se zakomplikovala, pojavila se gangrena i nesrećnom Kostomarovu su amputirane noge i ruke.

Danima su se u medijima pojavljivale različite informacije o stanju klizača, govorilo se čak i da je preminuo, ali ruski sportista se probudio iz kome. Svakodnevno ga obilazi neuropsiholog jer je neophodno da prođe psihološku rehabilitaciju.

„Moraće da prihvati da će od sada biti druga osoba, moraće da nauči da živi drugačije. Najpre ga čekaju mnogi udarci i shvatanje života neće biti isto. Bio je klizač, noge su mu bile sve. Sad sve moramo ispočetka da sagradimo“, rekao je Bibigul Kušalijev, neurohirurg.

Kostomarov je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine sa Tatjanom Navkom. U paru sa njom je dva puta osvajao svetsko prvenstvo i tri puta evropsko prvenstvo.