Održano međunarodno finale Sportskih igara mladih u Splitu

Foto SIM Srbija

Velikim Međunarodnim finalom u Splitu stavljena tačka na ovogodišnje Sportske igre mladih.

Sportske igre mladih, najlepša regionalna priča o druženju i prijateljstvu, osvojila je i Evropu! Finale manifestacije u kojoj učestvuju deca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije tradicionalno je održano u Splitu, uz takmičenja i mini letovanje, a ove godine spektakularno je obeležen i 25. rođendan Igara.

Na trgu “Prokurative” odigrana je spektakularna fudbalska utakmica, pred prepunim tribinama, između mališana iz tri zemlje sa jedne strane i ekipe nekada velikih zvezda svetskog fudbala u kojoj su bili Luis Figo, Fernando Jero, Florent Maluda, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban i drugi , a igrao je i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin. Atmosfera na terenu bila je fenomenalna, a utakmicu je sudio jedan od najboljih sudija u istoriji Italijan Roberto Roseti.

Igralo se dva puta po 20 minuta. “Drim-tim” fudbalskih veterana asova, utakmicu nije shvatio nimalo revijalno. Krenulo se punom snagom s obe strane. Ambasadori Igara su imali početnu inicijativu, a klinci fudbaleri su delovala impresionirano, a kako i ne bi bili. Prilika zaigrati protiv ovakvih zvezda se ne pruža svaki dan. Ambasadori su iskoristili priliku i u 4. minutu poveli sa 1:0 preko predsednika UEFA Aleksandra Čeferina. Usledilo je zatišje sve do poslednje sekunde prvog poluvremena kada je rezultat izjednačen.

A u drugom poluvremenu, klinci su krenuli na sve ili ništa i na kraju uspeli da pobede 5:4. Luis Figo se nije mirio sa porazom, pokušavao je na sve načine da postigne pogadak, ali nije uspeo. Na kraju pozdravi, fotografisanje i puno selfija.

Manifestacija se potom preselila na na prepunu Rivu i bilo je sjajno čuti i video poruke svetskih asova sporta – fudbalera Luke Modrića, Nemanje Matića, Edina Džeka, Dragana Stojkovića Piksija, Boška Đurovskog, odbojkaša Marka Podraščanina, Aleksandra Atanasijevića, Tijane Malešević i Slobodana Boškana.

Usledila je svečanost povodom velikog jubileja, uz veoma emotivan govor osnivača Igara Zdravka Marića, potom fantastičan vatromet na splitskoj Rivi, kao i nastupi popularne pevačice Indire (ex Kolonija) i muzičara Sergeja Ćetkovića.

„Ponosan sam na ovih 25 godina, posebno sam ponosan na svoju ekipu, svoj tim. Ja sam „izbačen na površinu“ jer sam predsednik , ali iza Igara stoji veliki tim ljudi i bez njih ne bismo uspeli. Želim da se posebno zahvalim deci, deca su vrednost Igara, kako mi kažemo deca su stvorila Igre. Nadam se da ih nećemo razočarati u narednim godinama“, izjavio je Zdravko Marić.

Završnici u Splitu prusustvovala je i delegacija Srbije, na čelu sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem.
Uz njega, bio je i pomoćnik ministra Darko Udovičić, zatim predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednica SIM Srbije Marija Mihajlović, nekadašnji košarkaš Dejan Tomašević, odbojkaški trener Dragan Đorđević, predsednici opština Priboj Lazar Rvović i Sokobanja Miodrag Nikolić i drugi.

„Meni je ogromno zadovoljstvo što sam ispred Republike Srbije u Splitu i što možemo da kažemo da smo partnerskim odnosom podržali jednu akciju koja za cilj ima regionalno pomirenje, ali i snažnu poruku da je važno baviti se sportom, da je važno učestvovati, da je važno uložiti u sebe trud, energiju i znanje. I da, ako ste dovoljno iskreno prema sebi, i ako dovoljno radite, trud će dati rezultat“, izjavio je ministar Vanja Udovičić pred rekordnim brojem medija.

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin pokazao je zavidno fudbalsko umeće, uprkos tome što nije bio aktivni fudbaler.

„Oduševljen sam i današnjom priredbom i svime što rade Zdravko Marić i njegova ekipa. Sport povezuje, sport je ljubav, jedinstvo, poštovanje drugih i drugačijih ljudi. Dubok naklon za Sportske igre mnladih i dok sam ja predsednik UEFA i Fondacije UEFA za decu pomogaćemo u okviru svojih mogućnosti – izjavio je Aleksandar Čeferin.
Takođe, svečanom zatvaranju Igara prisustvovali su i Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han, hrvatski premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i drugi“.

Dunav osiguranje Sportske igre mladih ove godine u Srbiji održane su po osmi put, uz veliku pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prijatelja i sponzora. Igre su i definitivno zakon i o Igrama će se i dalje pričati.