Želite na OI 2024. u Parizu, evo kako da dođete do ulaznice

Olimpijske igre
Shutterstock

Na sastanku Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu 2024. odlučeno je da će u prodaji biti deset miliona ulaznica dok će se za Paraolimpijske igre u prodaji putem digitalnih platformi pojaviti 3,4 miliona.

Milion olimpijskih karata će biti dostupno od 24 evra odnosno 26,50 dolara, dok će 500.000 karata za Paraolimpijske igre biti u ponudi od 15 evra, odnosno 16,50 dolara.

Povezane vesti

U javnoj prodaji polovina olimpijskih karata će biti u rasponu od 24 do 50 evra dok će više od polovine paraolimpijskih karata biti dostupni po ceni do 25 evra.

Za razliku od procesa trebovanja ulaznica na prethodnim Igrama, gde su zainteresovani rezervisali karte, a zatim morali da čekaju na proces izvlačenja u kojem mogu, ali ne moraju biti uspešni, model Pariz 2024 će uključivati nasumično izvlačenje na početku procesa.

Nemci traže bojkot takmičara iz Rusije i Belorusije

Posle Poljske i Švajcarske i Plivačka federacija Nemačke je tražila da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Svetskom prvenstvu u Budimpešti povodom rata u Ukrajini.

Nemci su obavestili Svetsku plivačku federaciju (FINA) da je za njih neprihvatljivo da se pojave sportisti ove dve zemlje pa čak i bez nacionalnih obeležja. U isto vreme Nemci su inicirali da Evropska federacija vodenih sportova napravi anketu među svojim članicama povodom ove problematike.

Konačan cilj je da se preko rezultata ankete promeni odluka FINA i predstavnicima Rusije i Belorusije zabrani učešće u svakom pogledu.

Oni koji uspeju u izvlačenju moći će da pristupe sajtu dostupnih ulaznica ograničeno vreme, ali uz garanciju da će dobiti ulaznice koje plate. Taj proces bi trebalo da počne za Olimpijske igre krajem 2022. otvaranjem registracije za učešće u žrebu.

Početak prodaje karata zakazan je za februar 2023. godine.

Prva faza prodaje uključivaće takmičarske pakete sa više takmičenja, pri čemu svaki paket sadrži nekoliko ulaznica. Nakon toga će uslediti druga faza ponude pojedinačnih karata, a do kraja 2023. biće u ponudi redovne nove kombinacije karata.

„Ambicija je da se pronađe najbolji balans između finansiranja i predloga u smislu pristupačnosti kako bismo bili sigurni da će svi sportovi biti dostupni svima,“ rečeno je posle sastanka.

Specifičnost ovog programa prodaje karata za Pariz 2024 je u tome što će te cene biti dostupne u svim sportovima, svim disciplinama.

Ambicija je da se ostvari prihod od 1,1 milijarde evra što je važno za budžet čiju jednu trećinu čini prodaja ulaznica