Gukeš je novo lice šaha, a Srbija ga se seća iz Paraćina

Gukeš Domaradžu
Printscreen

Šah ima novu superzvezdu! U pitanju je 17-godišnji Gukeš Domaradžu, novi izazivač za titulu svetskog prvaka koju drži Ding Liren. Sasvim zasluženo, šahovska javnost bruji o ovom maloletniku, a ljubitelji nadmidrivanja na 64 polja u regionu pamte Gukeša već neko vreme...

Tačnije, od 2018. godine, kada je Gukeš još kao dečak pokazao kakav potencijal poseduje i trijumfovao na turniru održanom u Paraćinu.

Neverovatna Gukešova priča:

Dečak iz Čenaija je u Srbiji dostigao drugu normu za zvanje velemajstora i tada se mislilo da će moći da ugrozi rekord koji je držao Sergej Karjakin. Ipak, nije uspeo da prevaziđe Karjakina i postane najmlađi velemajstor svih vremena, ali jeste demonstrirao da se radi o istinskom čudu od deteta.

Tada 12-godišnji Domaradžu turnir je završio na prvom mestu sa 7,5 poena iz devet duela, a iza sebe je ostavio velemajstore Dragana Kosića, Miodraga Savića i Dejana Pikulu.

Skoro šest godina kasnije, Gukeš je u Torontu oduševio šahovski svet i postao najlađi pobednik u istoriji Turnira kandidata, a samim tim i najmlađi izazivač za titulu šampiona sveta. Ukoliko krajem godine pobedi Lirena Dinga, postaće i najmlađi planetarni prvak u istoriji.

Iza sebe je ostavio šahovske sile kao što su Hikaru Nakamura, Jan Nepomnjaščij i Fabijano Karuana, a tokom održavanja turnira stekao je veliki broj fanova, koji ga sada neprestano prate.

ŠAH NA SPORT KLUBU

Šah i „afera cipela“: Mladi velemajstor je izgubio fokus

Čudo: „Šahovski Mesi“, 10-godišnjak, dobio velikog Magnusa

Najmlađi u istoriji šaha: Srpski dečak pobedio velemajstora

Ko je Gukeš Domaradžu?

Pre svega, ono što je domaćim ljubiteljima sporta možda i najzanimljivije – veliki fan Novaka Đokovića!

Volim tenis, ali rekao bih da sam prilično loš u njemu. Kada sam bio mlađi, dugo mi je sportski uzor bio Virat Koli, indijski igrač kriketa. Trenutno je to Novak Đoković, mislim da je njegov mentalitet jedan od najboljih u svim sportovima. Jasno je da su tenis i šah različiti, ali u svakom sportu moraš da imaš određene kvalitete koji mogu da te učine dobrim. Po mom mišljenju, Novakom mentalitet i njegova sposobnost da se usredsredi je izvanredna“, rekao je Domaradžu u jednoj izjavi za medije.

Tek 29. maja Gukeš će postati punoletan. Otac mu je ORL hirurg, majka mikrobiolog, a počeo je da igra šah sa sedam godina.

Gukeš Domaradžu
Image ID: 1024715479 via Guliver

Rano je stigao do ogromnih visina u ovom sportu, a u januaru 2019. godine je sa 12 dana, 7 meseci i 17 dana postao drugi najmlađi velemajstor u istoriji. Mlađi velemajstor od njega bio je samo Rus Segej Karjakin, koji je svoje velemajstorski zvanje stekao kao samo 17 dana mlađi igrač.

Gukešov maternji jezik je telugu, a praksa u tom jeziku je da se nadovi samo ime osobe, pa Gukeša praktično niko ne zove Domaradžu.

Gukeš je jedno od lica nezabeležene ekspanzije indijskog šaha u poslednjim godinama, a koju je pokrenuo nekadašnji svetski prvak Visvanatan Anand. Pored Gukeša, neverovatne rezultate prave Ramešbabu Pragnananda, Vidit Gudžrati, Ardžun Ergaisi

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!