Ko je ruski velemajstor koji nastupa pod srpskom zastavom?

Aleksandr Predke
foto: Šahovski savez Srbije

U martu je posle 11 dana u Vrnjačkoj Banji uspešno održano Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu za 2023. godinu, a titulu je osvojio ruski velemajstor Aleksej Sarana. Najbolji od srpskih takmičara bio je 29-godišnjak, koji dotad nije nastupao pod srpskom zastavom.

U pitanju je 29-godišnji Aleksandr Predke, velemajstor iz Dimitrovgrada, grada u blizini Uljanovska u regionu Volge.

Šah:

On je odluku da nastupa za Srbiju doneo početkom marta, kada je postalo jasno da će ruska šahovska federacija od maja postati članica Azijske federacije i napustiti Evropu.

Ova odluka ruskih šahovskih vlasti samo je ubrzala proces Predkeovog prelaska iz ruskog u srpski šahovski sistem. Na jednoj od prvih sednica u martu Vlada Republike Srbije donela je odluku da Predke dobije srpsko državljanstvo.

Već duže vreme velemajstor Predke živi u Beogradu i redovan je učesnik turnira u Srbiji. U poslednjih godinu dana odigrao je tri najveća open turnira u Srbiji (Srbija Open, Paraćin Open i Memorijal Svetozara Gligorića – pobednik turnira), kao i dva najznačajnija brzopotezna turnira (Blic Gliga 100 i memorijal Mome Vučićevića).

Na EP u Vrnjačkoj Banji Predke (GM 2684) je zauzeo 18. poziciju sa osvojenih 7,5 poena iz 11 partija, a drugi od srpskih predstavnika bio je velemajstor Velimir Ivić, koji je zauzeo 74. mesto. Velemajstor Milan Zajić upisao je jednak broj poena, ali se našao na 85. poziciji prema dodatnim kriterijumima.

Srpske šahistkinje našle su se pri sredini tabele i niže. Adela Velikić odigrala je odličan turnir sakupivši najviše poena od sprskih predstavnica (6), što je dovelo na 204. mesto. Iza nje su Teodora Injac (5,5 poena), Anđelija Stojanović (5,5 poena), Marina Gajčin (5.5 poena)…

Komentari (0)

Vidi sve komentare