Ko su srpski šahisti koji su postali šampioni Evrope?

Blog 21. nov 20238:00 3 komentara
Šahovska reprezentacija Srbije
foto: Šahovski savez Srbje

„Posle dolaska Sarane i Predkea možemo da kažemo da su velike ambicije potpuno opravdane pred odlazak na najveće turnire“, rekao je u maju selektor srpske šahovske reprezentacije Miodrag Perunović.

U intervjuu za Sport klub ovaj posvećeni stručnjak, nekadašnji fudbaler i šahista, a sada šahovski trener i pravnik u Apelacionon sudu u Nišu, najavio je velike stvari za srpski šah.

Istorijski uspeh Srbije:

U ponedeljak se ispostavilo da je bio potpuno u pravu – selekcija Srbije je u Budvi osvojila zlatnu medalju na Ekipnom evropskom prvenstvu! I to na najdramatičniji mogući način. Po završetku devete runde takmičenja, u kojoj je Srbija pobedila Grčku sa 3:1, Perunovićevi izabranici bili su izjednačeni na vrhu tabele sa Nemačkom. Obe reprezentacije imale su po 15 bodova, pa su morali da se primenjuju dodatni kriterijumi, što je značilo samo jedno – Srbija je morala da prati kretanja na tabli sa drugih duela.

Pored izuzetnog kvaliteta koji su srpski velemajstori demonstrirali, na kraju je Srbija imala i trunku sreće i ostvarila najveći uspeh od osamostaljenja – zlato na Evropskom prvenstvu. Island i Turska remizirali su 2:2 i tako pogurali Srbiju u „foto-finišu“.

Na kraju je bilans za Srbiju posle devet kola bio sledeći: sedam pobeda (Island, Italija, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Engleska i Grčka), jedan remi (Jermenija) i jedan poraz (Nemačka).

Aleksej Sarana
foto: Šahovski savez Srbije

Poslednja medalja na ovom takmičenju osvojena je 1989. godine, kada je SFR Jugoslavija u Haifi došla do srebra. Bilo je to šesto srebro za Jugoslaviju na ovom takmičenju i svih šest puta ispred legendi Gligorića, Ivkova, Matanovića, Ljubojevića i ostalih našli su se Sovjeti.

A sada, prvi put posle šest srebrnih i jedne bronzane medalje, ovdašnja reprezentacija dolazi do zlata na Evropskom prvenstvu!

Ko su bili srpski šahisti koji su doprineli istorijskom uspehu?

Aleksej Sarana (Elo 2669, skor na turniru 6/8)

Aleksej Sarana
foto: Šahovski savez Srbije

Aleksej Vasiljevič Sarana je u Budvi postao prvi šahista koji je u jednoj godini postao prvak Evrope i u pojedinačnoj i u timskoj konkurenciji. U martu je ovaj 23-godišnji Moskovljanin osvojio individualnu zlatnu medalju u Vrnjačkoj Banji, ostavivši iza sebe Kirila Ševčenka (nastupa za Rumuniju) i Danijela Dardu (Belgija).

Ubrzo potom, Sarana je dobio srpski pasoš i počeo da se takmiči pod srpskom zastavom. Sarana u Beogradu živi od 2022. godine i izbijanja rata u Ukrajini.

Sarana igra izvanredno i na drugim takmičenjima, a u 2023. godini izdvaja se i zlatna medalja koju je osvojio u Singapuru na turniru „Olimpijske esport serije“, pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Aleksandar Predke (Elo 2661, skor na turniru 4,5/8)

Aleksandar Predke
foto: Šahovski savez Srbije

Aleksandar Aleksandrovič Predke rođen je 1994. godine u Dimitrovgradu u blizini Uljanovska. Velemajstor je od 2016. godine.

Predke je odluku da nastupa za Srbiju doneo početkom marta tekuće godine, kada je postalo jasno da će ruska šahovska federacija od maja postati članica Azijske federacije i napustiti Evropu.

Ova odluka ruskih šahovskih vlasti samo je ubrzala proces Predkeovog prelaska iz ruskog u srpski šahovski sistem. Na jednoj od prvih sednica u martu, Vlada Republike Srbije donela je odluku da Predke dobije srpsko državljanstvo.

Već dugo velemajstor Predke živi u Beogradu i redovan je učesnik turnira u Srbiji. U poslednjih godinu dana odigrao je tri najveća open turnira u Srbiji (Srbija Open, Paraćin Open i Memorijal Svetozara Gligorića – pobednik turnira), kao i dva najznačajnija brzopotezna turnira (Blic Gliga 100 i memorijal Mome Vučićevića).

Opširnije o dolasku Sarane i Predkea pod okrilje Šahovskog saveza Srbije pročitajte NA OVOM LINKU.

Aleksandar Inđić (Elo 2601, skor na turniru 5/8)

Aleksandar Inđić
foto: Šahovski savez Srbije

Aleksandar Inđić, 28-godišnji velemajstor iz Stare Pazove, prošlog juna po četvrti put postao je šampion Srbije u pojedinačnoj konkurenciji.

„Iz nepoznatog razloga ranije sam zacrtao da hoću pet puta da osvojim domaću titulu, tako da je ostala još jedna do ispunjenja plana. Nadam se da ću nastaviti u sličnoj ili još boljoj formi na sledećim takmičenjima“, izjavio je za Sport klub Inđić posle tog uspeha.

Bio je apsolutno u pravu – odlično je odigrao u Budvi i bio jedan od najzaslužnijih za veliki uspeh Srbije. Velemajstor je postao sa 17 godina, a već dugo je jedan od ključnih igrača srpske reprezentacije.

„Uglavnom ljudi pomisle da se bavim košarkom ili jednostavno misle da zezam kada kažem da sam šahista jer imam dva metra i 115 kilograma“, kaže Inđić.

Veliki intervju koji je velemajstor Inđić dao za Sport klub pročitajte NA OVOM LINKU.

Robert Markuš (Elo 2582, skor na turniru 4/6)

Robert Markuš
foto: Šahovski savez Srbije

Robert Markuš je najiskusniji u srpskoj reprezentaciji, iako ima 40 godina. Već godinama je šahista iz Bačke Topole nezamenljiv u nacionalnom tim.

Velemajstor je od 2004. godine, bio je šampion Srbije u pojedinačnoj konkurenciji, a od 2004. godine prilično je redovan učesnik Šahovskih olimpijada sa srpskim nacionalnim timom. Na prethodnoj Olimpijadi, koja je održana u Čenaju u Indiji, bio je najuspešniji igrač Srbije.

Velimir Ivić (Elo 2557, skor na turniru 4,5/6)

Velimir Ivić
foto: Šahovski savez Srbije

Velimir Ivić je sa 21 godinom najmlađi član srpskog državnog tima. Velemajstor je od 2020. godine – uspeo je da oobri Inđićev rekord, a potom je od njega mlađi velemajstor postao Luka Budisavljević. Prethodno je Ivić uspešno nastupao za mlađe kategorije srpske reprezentacije – osvajao je i medalje.

Bio je u promenljivoj formi u protekle dve godine, ali svi su svesni velikog potencijala koji Ivić ima. Njega je najbolje nagovestio na FIDE Svetskom kupu 2021. godine, kada je posle serije iznenađenja stigao čak do petog kola. Baš kao i Markuš i Inđić, Ivić je takođe bio prvak Srbije. Pehar je podizao u 2021. i 2022. godini.

U Budvi je njegov skor na četvrtoj tabli bio od izuzetne važnosti za uspeh Srbije.

Veliki intervju koji je velemajstor Ivić dao za Sport klub pročitajte NA OVOM LINKU.

Selektor Miodrag Perunović

Miodrag Perunović
foto: Miodrag Perunović

Miodrag Perunović je zlatom u Budvi krunisao uspešan ciklus srpske reprezentacije, koja je priključivanjem dvojice velemajstora iz Rusije iskoračila na viši nivo. Međutim, već 2021. godine u Sloveniji bilo je izvesno da Srbija ima veliki potencijal, što je nagoveštavao i Perunović.

On se i sam bavio šahom, ali otkud u trenerskim vodama?

„Kada sam imao 22-23 godine sam shvatio da od moje šahovske karijere neće biti ništa, makar ne na vrhunskom nivou. Zato sam se otisnuo u trenerske vode i imao sam nekoliko klijenata“, kaže Perunović, poznat kao trener i pod imenom @TheButcherChess.

Pored spomenutog rada u Sudu u Nišu, Perunović je u prošlosti bio šahovski trener mnogim velikim imenima – poznatim strimerima „Chessbrah“ i „akaNemsko“, ali i fudbalskom reprezentativcu Srbije Dejanu Joveljiću.

Veliki intervju koji je selektor Perunović dao za Sport klub pročitajte NA OVOM LINKU.

Ženska reprezentacija osvojila osmo mesto

Srpske šahistkinje, u sastavu Teodora Injac, Adela Velikić, Marina Gajčin i Jovana Erić, zauzele su osmo mesto. Treba naglasiti da su pred poslednje kolo bile na četvrtom mestu, tako da krajnji rezultat možda i ne oslikava dobro uspešan nastup izabranica Alise Marić.

Bonus video