Kraj Šahovske olimpijade: Odlični rezultati Srbije u Čenaju

Pojedinačni sportovi 9. avg 202219:27 > 22:58 1 komentar
Šahovska reprezentacija Srbije
foto: Šahovski savez Srbije

Reprezentacija Uzbekistana trijumfovala je u otvorenoj konkurenciji na 44. Šahovskoj olimpijadi u Čenaju, dok je kod dama najbolja bila selekcija Ukrajine. Srbija je u poslednjem kolu zabeležila dve lake pobede – muškarci su izgubili od Azerbejdžana, a ženska reprezentacija je bila bolja od Španije. Srbija je na taj način zauzela 20. mesto (od 188 selekcija) u otvorenoj, a visoko 13. u ženskoj konkurenciji (od 162 tima).

Zlato za Uzbekistance osvojili su Jakubojev, Sindarov, Vahidov, Vohidov i prva tabla, mladi Nodirbek Abdusatorov, velika nada svetskog šaha.

Šahovska olimpijada:

Srebro je pripalo Jermenima, a bronza drugom timu Indije na čelu sa Domaradžuom Gukešom, koji je bio najuspešniji pojedinac turnira.

Razočarale su ekipe koje su se smatrale favoritima pred start Olimpijade – Amerikanci su bili četvrti, prvi tim Indije peti, a Norvežani, koje je predvodio svetski šampion Magnus Karlsen, nisu bili ni u prvih 25.

Srbija je nastupila u sastavu Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Robert Markuš, Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, pod vođstvom selektora Miodraga Perunovića.

Kod žena su najbolje bile Ukrajinke (Marija Muzičuk, Ana Muzičuk, Ušenjina, Buksa, Osmak), srebro je pripalo Gruziji, a bronza Indiji. Najbolja šahistkinja Olimpijade je Šveđanka Pia Kramling.

U Čenaju se nisu takmičile reprezentacije Rusije i Kine – Rusi zbog supenzije FIDE usled rata u Ukrajini, a Kinezi zbog antikovid mera u toj zemlji. Uprkos svemu, snage je odmerio rekordan broj reprezentacija, 188 u apsolutnoj i 162 u ženskoj konkurenciji.

Srpske šahistkinje koje su nastupile u Čenaju bile su Teodora Injac, Tijana Blagojević, Jovana Erić, Adela Velikić i Marina Gajčin, a selektorka je bila Irina Čoluškina.

Šahovska Olimpijada po pravilu se održava na svake dve godine, ali zbog izbijanja pandemije virusa korona nije bilo organizovano u tradicionalnom formatu od 2018. godine, kada su se najbolji svetski šahisti sreli u gruzijskom Batumiju. U 2020. i 2021. godini održane su dve vrituelne Olimpijade.

Trebalo je da se 44. Šahovska olimpijada održi u Rusiji, ali je zbog suspenzije domaćinstvo preneto u Indiju, kolevku šaha.

Tokom Olimpijade održani su izbori u FIDE na kojima je za predsednika svetske organizacije ponovo odabran Rus Arkadij Dvorkovič, uprkos velikom protivljenju predstavnika zapadnih nacionalnih saveza. Zamenik predsednika organizacije je Indijac Visvanatan Anand, nekadašnji svetski prvak.