„Magnuse, kad se povlačiš?“; „Kad me neko zaustavi!“

Magnus Karlsen
Claus Bech/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Najbolji šahista sveta Magnus Karlsen u sredu je ponovo osvojio titulu šampiona sveta u ubrzanom šahu (rapid) pošto je u kazahstanskom Almatiju imao najbolji rezultat nakon 13 kola – osvojio je deset poena. Posle osvajanja novog trofeja Karlsen je poručio da ne planira da prestane da se takmiči na visokom nivou u narednim godinama.

To je četvrta titula u šahu ubrzanog tempa u monumentalnoj karijeri 32-godišnjeg Karlsena. Takođe, on je pet puta dosad bio svetski prvak u brzopoteznom šahu.

Povezano:

Prvo pitanje koje je Karlsen dobio po osvajanju titule bilo je – kada će se prestati da osvaja svetske titule?

„Zaustaviću se kada me neko zaustavi“, kratko je odgovorio norveški velemajstor.

„Bio je ovo veoma težak duel i teško je pobeđivati ‘po zahtevu’. Suočavao sam se sa rizikom da ostanem bez ijedne svetske titule. Mnogo mi je značilo da dođem do pobede. Posle poraza od Artemijeva u 11. kolu uspeo sam da se saberem i da budem miran u meču sa Fabijanom Karuanom“, rekao je Karlsen, koji više zvanično neće nastupiti u sledećem meču za titulu prvaka sveta.

Magnus je tu titulu, koju je držao od 2013. godine, upraznio usled nedostatka motivacije. On je u pet navrata pobeđivao u mečevima za naslov najboljeg na svetu u klasičnom šahu, a poslednji put je bio bolji od Rusa Jana Nepomnjaščeg krajem 2021. godine.

Nepomnjašči je ponovo pobedio na Turniru kandidata, pa će se za titulu novog prvaka planete boriti sa Kinezom Dingom Lirenom.

Karlsen, koji je poznat kao veliki ljubitelj fudbala, našalio se po osvajanju nove titule.

Na početku turnira organizatori takmičenja u Kazahstanu su ga obukli u lokalnu narodnu nošnju, baš u trenutku kada je svet fudbala brujao o tome da je svetski prvak Lionel Mesi poneo tradicionalni katarski bišt. Karlsen je tada objavio sliku na svom tviteru u kojem je i on u narodnoj nošnji i napisao „Magnus i Mesi“.

Sliku je ponovo objavio po osvajanju titule uz poruku:

„Kao što sam rekao, Magnus i Mesi.“

Svetski vicešampion u Almatiju postao je Nemac Vinsent Kejmer, a treći je bio Amerikanac italijanskog porekla Fabijano Karuana. Prošlogodišnji šampion Nodirbek Abdusatorov iz Uzbekistana završio je nadmetanje kao deseti.

Komentari (1)

Vidi sve komentare