Šah i „afera cipela“: Mladi velemajstor je izgubio fokus

Alireza Firudža
JACEK PRONDZYNSKI FOTOPYK NEWSPIX.P via Guliver

U Torontu se trenutno održava možda i najbitnije pojedinačno takmičenje godine u šahovskom svetu – tradiocionalni „Turnir kandidata“. Ulog je najveći mogući jer će proplasirani dobiti priliku da se sa aktuelnim šampionom Lirenom Dingom bori za svetsku titulu. Deluje da su zbog toga i tenzije na visokom nivou.

Alireza Firudža, iranski velemajstor koji nastupa pod francuskom zastavom, našao se u centru još jednog prilično bizarnog razvoja događaja u šahovskom svetu. On je na društvenim mrežama objasnio kako je došlo do toga da uđe u sukob sa sudijom kanadskim Arisom Margetisom.

Razlog su bile cipele…

Šah:

Sramotni čin glavnog sudije Margetisa upućen meni tokom partije. Usred igre, u najintenzivnijem trenutku, hodao sam dok je Jan bio na potezu. Glavni sudija mi je prišao i rekao da ne hodam više jer je cipele prave zvuk na drvenom podu. Osim toga, rečeno mi je da sutra dođem u novim cipelama. Ova obuća je odobrena i koristim je više od godinu dana. Sve ovo mi je mnogo poremetilo pažnju tokom partije i potpuno sam izgubio koncentraciju. Rekao sam organizatorima da sudija mora da bude kažnjen. Iskreno, sve ove neprofesionalne stvari mi se dešavaju na skoro svakom turniru i zaista sam iscrpljen zbog toga“, napisao je na društvenim mrežama Alireza Firudža.

Korisnike društvene mreže X zanimalo je da li je postojalo nešto specifično u vezi sa Alirezinom obućom.

Radi se o normalnim formalnim muškim cipelama. U ženskoj konkurenciji igračice nose visoke potpetice i niko ih ne opominje“, objasnio je mladi velemajstor.

Treba reći i da je sudija Margetis poručio da nije pretio i naređivao Firudži promenu obuće, već da je samo sugerisao tako nešto. Prema navodima iz Toronta, drugi igrači su se takođe žalili povodom zvuka koji Firudžina obuća pravi, a javno je o tome govorio i Nidžat Abasov, velemajstor iz Azerbejdžana i trenutno poslednjeplasirani na tabeli.

U utorak ujutru odigrani su i dueli 10. runde, a na četiri kola do kraja prvu poziciju tabele dele Gukeš Domaradžu (Indija) i Jan Nepomnjaščij (Rusija) – osvojili su po 6 bodova. Iza njih su Ramešbabu Pragnananda, Hikaru Nakamura i Fabijano Karuana sa po 5,5 osvojenih bodova.

Firudža je pretposlednji sa 3,5. Ovaj 20-godišnjak rođen je u iranskom gradu Babolu, trenutno je šesti na FIDE rang-listi, a svojevremeno je zauzimao i drugo mesto – odmah iza Magnusa Karlsena. Od jula 2021. godine takmiči se kao francuski šahista. Pred šaha, Firdudža u Parizu studira i modni dizajn, pa je sasvim moguće da mu negodovanje povodom obuće pada teže nego drugim vrhunskim svetskim šahistima.

Koji je ulog na Turniru Kandidata?

Pobednik „Kandidata“ dobija priliku da postane izazivač svetskom šampionu u klasičnom šahu. Ko će izazvati aktuelnog vladara sveta na 64 polja, Kineza Lirena Dinga?

Magnus Karlsen je bio šampion sveta pet puta pre nego što je usled nedostatka interesovanja odustao od te titule. Poslednji put ovaj status je branio 2021. godine, kada je pobedio Nepomnjaščeg.

To je značilo da je na sledećem Turniru Kandidata viđena nesvakidašnja situacija jer su dvojica prvoplasiranih otišli u duel za prvaka sveta. Bili su to Liren Ding i ponovo Nepomnjaščij. U izuzetno uzbudljivom dvoboju koji je trajao 21 dan, Ding je napravio veliki preokret i postao prvi Kinez-svetski šampion u šahu posle tzv. „taj brejkera“.

Međutim, Ding je u proteklom periodu nastupao veoma retko na turnirima, a govorio je i o psihološkim problemima sa kojima se nosi posle osvajanja najvećeg trofeja u svetu šaha.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!