Šah i kriza: Prvak sveta igra očajno, ali treba ga podržati!

Liren Ding
AP Photo/Stanislav Filippov via Guliver

Živimo u tutbulentnim vremenima kada je svetski šah u pitanju.

Ne radi se samo o činjenici da su se dvojica Norvrežana upisali u Ginisovu knjigu rekorda jer su 61 sat uzastopno igrali brzopotezni šah.

Ne radi se ni o novom skandalu u vezi sa varanjem. U ovoj priči, šahista čiji identitet nije objavljen, uhvaćen je na turniru u Čikagu jer je varao koristeći telefon. Nije u pitanju bio sofisticiran poduhvat – jednostavno, nesavesni igrač je držao telefon u krilu.

Koliko god ove vesti bile bizarne, najviše pažnje šahovske javnosti usmereno je na – svetskog šampiona i njegovu krajnje promenljivu formu.

Planetarni prvak je trenutno 31-godišnji Kinez Liren Ding, velemajstor koji je do ovog prestižnog zvanja (tek je 17. u istoriji) stigao 2023. godine. Tada je u dramatičnom okršaju u Kazahstanu bio bolji od Rusa Jana Nepomnjaščeg.

ŠAH: VESTI NA SAJTU SPORT KLUBA

Šahovski svet u šoku: Tinejdžer izazivač za svetsku titulu!

Šah i „afera cipela“: Mladi velemajstor je izgubio fokus

Čudo: „Šahovski Mesi“, 10-godišnjak, dobio velikog Magnusa!

Najmlađi u istoriji šaha: Srpski dečak pobedio velemajstora!

SK intervju: Teodora Injac – nova superzvezda svetskog šaha

Jasno je – svi su i dalje bili svesni da je Magnus Karlsen najbolji šahista sveta i da nije prvak sveta isključivo zbog toga što je doneo odluku da se, usled nedostatka motivacije, ne takmiči. Ipak, ništa od toga nije bila Dingova krivica, koji je iskoristio priliku i maestralnom igrom stigao do titule.

Očekivano, posle ogromnog uspeha, Ding je postao apsolutni heroj svoje države i našao se u fokusu svetskih medija. Mnogi njegovi sunarodnici su se nadali dugoj i plodonosnoj vladavini Dinga, koji je u mnogo slučajeva nagoveštavao ogroman potencijal.

Liren Ding
AP Photo/Stanislav Filippov via Guliver

Međutim, tada su krenuli problemi za prvaka sveta. Umesto da mu osvajanje šahovskog vrha podigne samopouzdanje i ohrabri ga, dogodilo se suprotno. Odgoman pritisak je, naizgled, slomio momka iz Vendžoua.

Imao sam probleme, istina. Bio sam iscrpljen, ali nisam mogao dobro da spavam. To je dovelo do depresije. Dvaput sam bio na lečenju u klinici. Srećom, stvari se postepeno poboljšavaju. Šah vas umno zamara, a ako ne možete da spavate kako treba – to je fatalan problem. Barem sam uspeo da smanjim broj tableta koje sam uzimao iz dana u dan“, govorio je hrabro Liren Ding za nemački TAZ.

Posledice su bile evidentne – Liren je igrao veoma retko, a kada je nastupao, bio je daleko od nivoa koji ga je doveo do svetske titule.

Šah:

Sve je kulminiralo na izuzetno kvalitetnom turniru „Norway Chess 2024“, koji se od 27. maja održava u norveškom Stavangeru. Slobodno se može reći da je Karlsenova domovina okupila „Ol-star“ postavu svetskog šaha. Pored Magnusa i Dinga, na ovom takmičenju se nadmeću Fabijano Karuana, Hikaru Nakamura, Alireza Firudža i Ramešbabu Pragnananda, a fond za nagrade je za šah veoma velikih 146 hiljada evra.

Ovaj turnir predstavljao je fantastičnu priliku za Dinga da popravi formu i pokaže da je spreman da brani svetski tron u duelu koji sledi krajem godine. Izazivač Kinezu će biti indijski tinejdžer Gukeš Domaradžu, superzvezda u nastajanju koja je šokirala konkruenciju na Turniru kandidata održanom u Torontu.

Da li je ovo „poslednji voz“ za Lirena da povrati sigurnost u svoje poteze i pruži dobar otpor Gukešu?

Avaj! Dingu u Norveškoj, jednostavno, nije krenulo kako je želeo. Nije uspevao da pobedi nikoga, a sve je kulminiralo posle meča sa Karlsenom, koji su pokrivali svi šahovski mediji.

Liren je bio u solidnoj poziciji i partija je bila ujednačena, ali je napravio kolosalnu grešku, koji su mnogi komentatori opisali kao „najveći kiks koji je u istoriji šaha napravio svetski prvak“… Magnus je za trenutak, vidno iznenađen, zastao, potom se osmehnuo i iskoristio poklon. Rival mu je dozvolio mat u dva poteza.

Ding se uhvatio za glavu u prilično bolnoj sceni koju su zabeležile kamere u Norveškoj.

Došlo je do nove erupcije surovosti interneta i isplivalo je sve zlo društvenih mreža. Mnogi su se sladili greškom i neuspehom Lirena Dinga nazivavši ga „lažnim šampionom koji ne može da se nosi sa pritiskom“.

Dingov „Elo rejting“ je padao iz partije u partiju, dok prvog juna nije ispao iz top 10 na FIDE rang-listi. Ne tako davno imao je seriju od 100 mečeva bez poraza, a sada je izgubio četiri partije zaredom.

Razmišljao sam da se povučem sa ovog turnira, ali sam ostao i nastavljam da igram. Na poslednjem sam mestu tabele. Ovde sam, a kao da nisam. Ovo je moja najlošija verzija“, izjavio je Liren Ding.

Ding Liren i Jan
FOTO: World Chess Federation

U pretposlednjem kolu protivnik svetskom šampionu bio je Hikaru Nakamura, najbolji američki šahista i, uz Karlsena, najpopularniji velemajstor današnjice. Šahista rođen u Japanu nalazio se u fantastičnoj seriji pred duel sa Dingom – prvi put posle deset godina prebacio je rejting od 2.800 i preskočio Karuana na drugom mestu FIDE liste!

Situacija je počela da se popravlja za Dinga, vezao je tri remija u klasičnom šahu, a potom je u „armagedonu“ odigrao bez greške i pobedio ogromnog favorita Nakamuru! Partiju pogledajte NA OVOM LINKU.

*„Armagedon“ je šahovska koja ima ista pravila kao klasični šah, ali uz dve bitne razlike – 1) ako se partija završi remijem, pobeda se dodeljuje crnom; 2) crni ima manje vremena na satu od belog. Često se koristi kao „taj-brejker“.

Prisutni novinari su primetili da je to opet bio „prepoznatljivi“ Liren za tablom, a svoj komentar je na društvenoj mreži X dao i Miodrag Perunović, selektor srpske reprezentacije i uspešan šahovski trener.

Baš kao i u životu, jedan mali detalj, jedna poeda može da predstavlja prekretnicu. Sve može odjednom da se promeni! Nadajmo se da se to dogodilo sa Dingom, da će se vratiti i da će ponovo postati stari šampion“, napisao je Perunović.

Ding Liren
REUTERS/Vladislav Vodnev

I zaista, koliko god priča izazivača Gukeša Domaradžua bila privlačna i koliko god mladi Indijac predstavljao budućnost svetskog šaha, prava bi šteta bila da Liren tek tako nestane sa svetske scene.

Kvalitet za velike uspehe ima, a ima i hrabrost da se suočava sa teškim problemima koji bi mnoge druge slomili.

Svetskom šahu je potreban odličan i samouveren svetski šampion, a kineski velemajstor takve kvalitete ima. Nadajmo se da su ga muke ojačale.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Lista neprikosnovenih šahovskih šampiona sveta:

1. Vilhelm Štajnic 1886-1894;

2. Emanuel Lasker 1894-1921;

3. Hose Raul Kapablanka 1921-1927;

4. Aleksandar Aljehin 1927-1935, 1937-1946;

5. Maks Euve 1935-1937;

6. Mihail Botvinik 1948-1957, 1958-1960, 1961-1963;

7. Vasilij Smislov 1957-1958;

8. Mihail Talj 1960-1961;

9. Tigran Petrosjan 1963-1969;

10. Boris Spaski 1969-1972;

11. Bobi Fišer 1972-1975;

12. Anatolij Karpov 1975-1985;

13. Gari Kasparov 1985-1993;

14. Vladimir Kramnik 2006-2007;

15. Visvanatan Anand 2007-2013;

16. Magnus Karlsen 2013-2023;

17. Liren Ding 2023-

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare