Sarana pobednik turnira, u leđa mu gledaju Nepo i Nakamura

Aleksej Sarana
Printscreen

Velemajstor Aleksej Sarana, najbolje rangirani srpki šahista, nastavlja sa fenomenalnim rezultatima na onlajn šahovskim turnirima. Preciznije, radi se o izuzetno masovnim i praćenim takmičenjima koja organizuje platforma Chess.com.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Sarana, prvak Evrope u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, osvojio je dva vezana “Titled Tuesday” turnira i na oba je imao fenomenalan rezultat od 10 poena u 11 partija. Radi se o brzopoteznom šahu (cugeru), koji je na engleskom poznat i pod nazivom “blic” (blitz).

O sjajnom uspehu šahiste koji se od 2023. godine takmiči pod srpskom zastavom najbolje govore imena koja je ostavio iza sebe. Na prvom turniru iza njega su bili Danijel Narodicki, Dmitrij Andrejkin, Jan Nepomnjaščij (dvostruki izazivač za svetsku titulu), Vidit Gudžrati

ŠAH: VESTI NA SAJTU SPORT KLUBA

Šah i kriza: Prvak sveta igra očajno, ali treba ga podržati!

Šahovski svet u šoku: Tinejdžer izazivač za svetsku titulu!

Čudo: „Šahovski Mesi“, 10-godišnjak, dobio velikog Magnusa!

Najmlađi u istoriji šaha: Srpski dečak pobedio velemajstora!

SK intervju: Teodora Injac – nova superzvezda svetskog šaha

Na drugom turniru, tekođe odigranom u junu, Sarana je bio uspešniji od Hikarua Nakamure, Danila Dubova, ponovo Nepomnjaščeg

Sarana ima 24 godine, rođen je u Mosvki, a u Beogradu živi od 2022. godine i izbijanja rata u Ukrajini. Kada je klasični šah u pitanju, Sarana je trenutno na Elo rejtingu od 2712 i trenutno zauzima 29. mesto na svetskoj FIDE rang-listi.

Informacije iz sveta šaha na sajtu Sport kluba donosimo uz saradnju sa fejsbuk grupom “Šah na Balkanu”, jedinstvenom na našim prostorima jer okuplja članove od početnika do velemajstora, kao i članove svih šahovskih saveza zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Brojne zanimljivosti iz sveta domaćeg šaha donosi admin grupe Vladimir Tašić, inače reprezentativac Srbije u dopsinom šahu, internacionalni sudija, ali i trener i igrač kraljevačke Sloge.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!