Snuker SP: Vilson se popeo na krov sveta

Kajren Vilson
Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Kajren Vilson osvajač je titule na Svetskom prvenstvu u Šefildu, pošto je u finalu savladao Džeka Džonsa 18:14.

Englez je u drugom pokušaju uspeo da se okiti najznačajnijom titulom. U prvom finalu poražen 2020. od Ronija O’Salivena. Sada je imao i sreću da se ne sastane sa Raketom i uspeo je da iskoristi date okolnosti.

Ne samo da nije na svom putu imao Ronija O’Salivena, koji je eliminisan u četvrtfinalu, već kao 12. nosilac do titule je došao a da nije morao da se sastane sa nekim bolje rangiranim igračem. Najveći izazov mu je bio Džon Higins 13. na svetu, ali njega je eliminisao u četvrtfinalu.

Sa druge strane protivnik u finalu Džek Džons iz Velsa imao je priliku da ispiše istoriju. Postao bi tek četvrti kvalifikant sa svetskom titulom, a prvi od Šona Marfija 2005. Na putu do finala izbacio je između ostalih i Džada Trampa, trećeg na svetu, a u polufinalu bio je bolji od Stjuarta Bingama, koji je u prethodnoj rundi pobedio O’Salivena. Ali u finalu ipak nije mogao da napravi još jedno iznenađenje.

Vilson je na samom startu finala, već u prvoj sesiji, napravio veliku prednost 7:1. I tu prednost je uglavnom održavao. Činilo se da je posle 28. frehma sve bilo gotovo. Džons je u njemu uspeo da izbori izjednačenje i razigravanje crnom kuglom. Posle greške Vilsona došao je u zicer poziciju. Ali je popustio pod pritiskom i nije uspeo da ubaci crnu. Tu priliku je Vilson iskoristio i fenomenalnim udarcem osvojio frejm, poveo 17:11,

Delovalo je da je sve gotovo, ali kvalifikant se nije dao. Napravio je jedan brejk od 96, osvojio još dva frejma, a Vilson je počeo da srlja iz greške u grešku i Velšanin je došao do 17:14. Nervoza Vilsona se nastavila i u 32. frejmu. Ali ni Džons to nije uspeo da kazni i na kraju je Vilson ipak uspeo da završi posao i okiti se prvom titulom svetskog šampiona.

Kajrenu Vilsonu za pobedu na Svetskom šampionatu kao nagrada pripalo je pola miliona funti.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare