Srpski reprezentativac Aleksej Sarana ispisao istoriju šaha

Aleksej Sarana
foto: Šahovski savez Srbije

Neverovatan uspeh ostvarili su srpski šahisti na Ekipnom evropskom prvenstvu, koje je u ponedeljak okončano u Budvi. Srbija je postala evropski šampion, a time je krunisana istorijski uspešna godina za najbolje rangiranog člana srpske selekcije – Alekseja Saranu.

On je postao prvi šahista koji je u jednoj godini postao prvak Evrope i u pojedinačnoj i u timskoj konkurenciji. U martu je ovaj 23-godišnji Moskovljanin osvojio individualnu zlatnu medalju u Vrnjačkoj Banji, ostavivši iza sebe Kirila Ševčenka (nastupa za Rumuniju) i Danijela Dardu (Belgija).

Povezano:

Ubrzo potom, Sarana je dobio srpski pasoš i počeo da se takmiči pod srpskom zastavom. Sarana u Beogradu živi od 2022. godine i izbijanja rata u Ukrajini.

Trentni Elo rejting mu je 2669, po čemu je trenutno 64. najbolje rangirani igrač planete.

Sarana igra izvanredno i na drugim takmičenjima, a u 2023. godini izdvaja se i zlatna medalja koju je osvojio u Singapuru na turniru „Olimpijske esport serije“, pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pored Sarane, u Budvi su zlato Srbiji doneli još velemajstori Aleksandar Inđić (aktuelni šampion Srbije), Aleksandar Predke (rođen i odrastao u Rusiji, kao i Sarana), zatim Robert Markuš i Velimir Ivić.

Bonus video