Srpski šahisti su šampioni Evrope!

Pojedinačni sportovi 20. nov 202321:46 21 komentara
šahovska reprezentacija Srbije
foto: Šahovski savez Srbije

Muška šahovska reprezentacija Srbije je šampion Evrope!

Povezano

Kolo pre kraja Evropskog timskog prvenstva Srbija je delila prvo mesto. U poslednjem, devetom kolu, izabranici Miodraga Perunovića pobedili su Grčku 3:1 i tako došli do velikog uspeha i evropskog zlata.

U odlučujućem duelu, počelo je porazom koji je Aleksandr Predke pretrpeo od Nikolasa Teodorua (0:1), ali je nastavljeno na najbolji mogući način.

Aleksej Sarana je pobedio Dimitrosa Mastrovasilisa (1:0), Aleksandar Inđić je bio bolji od Stamatisa Korokolosa-Arditisa (1:0), a Velimir Ivić je potvrdio veliki trijumf pobedom protiv Evgonisa Janidisa (1:0).

Sa ukupno 15 bodova, koliko je imala i drugoplasirana Nemačka, Srbija je postala timski šampion Evrope. Treće mesto pripalo je Jermeniji koja je imala 13 bodova.

Možda rezultat to ne pokazuje, ali poslednje kolo donelo je mnogo uzbuđenja. Na kraju su, u odnosu na bodovno izjednačene Nemce, Srbiju ka zlatu „pogurali“ Islanđani.

Bilo je važno da, pored pobede Srbije nad Grčkom, Island ne izgubi od Turske, kako bi ostali kriterijumi bili na strani srpskih šahista. Nemačka je jedina koja je u devet kola uspela da pobedi Srbiju (u trećem kolu), ali im nije pomoglo ni to što su takmičenje završili bez poraza.

Istorijski uspeh Srbiji doneli su: Aleksandr Predke 4½/8, Aleksej Sarana 6/8, Aleksandar Inđić 5/8, Robert Markuš 4/6 i Velimir Ivić 4½/6.

Tabela: Srbija i Nemačka 15, Jermenija 13, Poljska i Češka 12, Engleska, Francuska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Gruzija i Grčka 11…

U ženskoj konkurenciji slavila je ekipa Bugarske, kojoj je to takođe prva zlatna medalja!

Srpske šahistkinje, u sastavu Teodora Injac, Adela Velikić, Marina Gajčin i Jovana Erić, zauzele su osmo mesto.

Bonus video