Karlsenov onlajn turnir: Korona ne može ništa šahu

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Ni šah nije van domašaja koronavirusa. Pošto su svi turniri otkazani, svetski prvak Magnus Karlsen rešio je da će organizovati najunosniji internet-turnir u šahovskoj istoriji, a nagradni fond biće 250 hiljada dolara.

Kako pandemija tera sve više ljudi na fizičko distanciranje, onlajn šahovska takmičenja su sve popularnija, a 29-godišnji Novrežanin, koji je svetski šampion od 2013. godine, izjavio je da će se na turniru koji on organizuje naći sedmoro igrača iz prvih 10.

Povezano

Šah je jedinstven sport na svetu jer su potezi isti bilo da se igra na drvenoj tabli ili preko interneta. Ovo je istorijski trenutak pošto je moguće igrati na vrhunskom profesionalnom nivou u internet okruženju. Pred nama je prilika, ali i odgovornost da svetu ponudimo nešto da mu skrenemo pažnju, pošto nijedan drugi sport trenutno ne može da se igra“, istakao je Magnus Karlsen.

Pobedniku sleduje garantovana nagrada od 70 hiljada dolara, a turnir će trajati od 18. aprila do drugog maja.

Navodi se da će na turniru pored Karlsena nastupiti svetske zvezde poput Dinga Lirena, Maksima Vašije-Lagrava, Fabijana Karuane i ostalih. Preduzete su i mere koje bi sprečile varanje, pa će svi učesnici biti pod budnim okom kamera kako ne bi koristili najmoćnije šahovske kompjutere da im preporuče poteze.

Propisani stil oblačenja za ovaj turnir ipak će biti tzv. „biznis-kežual“, navodi se u saopštenju.

Svi mečevi će biti direktno strimovani na sajtu Chess24.com, čiji je jedan od vlasnika i sam Karlsen, a mečevi će moći da se prate na devet jezika.