Kup šest nacija: Vels na pragu titule

Ragbi 13. mar 202121:57 0 komentara
REUTERS/Rebecca Naden

Ragbi reprezentacija Velsa nalazi se na pragu osvajanja nove, 28. titule u Kupu šest nacija, posle pobede u četvrtom kolu nad Italijom 48:7.

Zmajevi su potvrdili ulogu velikog favorita i upisali rutinski trijumf nad najvećim autsajderom takmičenja. Briljirao je Ken Ovens sa dva eseja, dok je Den Bigar postigao devet poena. Vels je zabeležio i četvrtu pobedu u isto toliko susreta, jedina je ekipa koja nema poraz i samim tim jedina je ekipa koja može da zabeleži čuveni Grand slam.

Velšani su prvi na tabeli sa 19 bodova i teoretski mogu da ih prestignu Francuska i Škotska. Takva je situacija jer nisu svi odigrali četiri utakmice. Na primer, Škotska je odigrala samo dve i ukoliko bi Vels izgubio u poslednjem kolu od Francuske, a da ne osvoji bod, onda bi Škotska sa maksimalnih 15 bodova iz završna tri okršaja mogla da prestigne velikog rivala. Francuska ima tri meča, ali ostaje u konkurenciji za titulu samo ukoliko pobedi Vels tako da Zmajevi ne osvoje niti jedan bod a da Francuzi pokupe svih pet, što znači da moraju da im daju bar četiri eseja. Plus, moraju i u preostalom duelu sa Škotskom da ostvare maksimalan bodovni učinak.

A Francuzima su šanse znatno umanjene posle poraza na Tvikinhemu u velikom derbiju od Engleske. Bilo je 23:20 za još uvek aktuelnog šampiona, ali Englezima je to pirova pobeda, jer imaju 10 bodova i ne mogu da stignu Vels.