Ragbi savez Francuske: Transrodne osobe mogu da se takmiče

Ragbi 19. maj 202114:19 0 komentara
Darrian Traynor/Getty Images

Francuska ragbi federacija dozvoliće od naredne sezone transrodnim osobama da učestvuju u domaćim takmičenjima, što je u suprotnosi sa preporukama Svetske ragbi federacije.

Francuski savez je izdao saopštenje u kome se navodi da je Izvršni odbor jednoglasno prihvatio predlog svoje Komisije za borbu protiv diskriminacije i jednakog tretmana.

U oktobru prošle godine Svetska ragbi federacija je preporučila da transrodne osobe sa rodnim identitetom žene ne bi trebalo da igraju u ženskim elitnim i međunarodnim timovima zbog bezbednosti, a ragbi je tako postao prvi sport čija je krovna organizacija poslala takve preporuke.

Ipak, to su bile samo smernice, ne i obavezujuća pravila koja bi nacionalni savezi morali da sprovedu u domaćim takmičenjima.

„Ragbi je inkluzivan, zajednički sport, bez razlike u polovima, poreklu ili veroispovesti“, rekao je Serž Simon, potpredsednik Francuskog ragbi saveza i dodao:

„Važno je da se omogući svim našim članovima da razvijaju svoju strast i da poštuju svačija prava“.

Dve godine uoči Svetskog kupa u Francuskoj, federacija te zemlje je želela da takvom odlukom pošalje „dobronamerni i odlučni znak da je poštovanje manjina neoborivo pravo u našem sportu“.

Prema novim odlukama, savez Francuske je naveo da transrodni ljudi „fizički preraspoređeni i prepoznati u svom trenutnom polu“, mogu da igraju na svim svojim zvaničnim takmičenjima. Oni koji prelaze na svoj novi seksualni identitet moraju da dostave dokaz da se njihov matični karton promenio.

Transrodne osobe koje prelaze sa muškog na ženski pol takođe moraju da dokažu da su na hormonskom lečenju najmanje 12 meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!