Veliki preokret Italije, obezbeđen Svetski kup 2027.

Ragbi 20. sep 202321:33 0 komentara
ragbi reprezentacija Italije
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ragbi reprezentacija Italije pobedila je Urugvaj u prvom meču treće nedelje Svetskog kupa 38:17 i tako obezbedila jednu od prve tri pozicije u Grupi A.

Meč je odigran u Nici na Alijanc Areni, a Italija je potvrdila razliku u klasi. Iako su Urugvajci na poluvremenu vodili 17:7, na kraju su pretrpeli ubedljiv poraz, a Azuri tom pobedom obezbedili u najgorem slučaju treće mesto i sigurno učešće na narednom Svetskom kupu.

Bolje su počeli Italijani, koji su postigli esej preko Panija i uz pretvaranje Alana poveli u osmom minutu 7:0. Urugvaj je u prvih 20 minuta promašio dve kazne, ali se stvar preokrenula kada je Kanone u 25. minutu dobio žuti karton, a dva minuta kasnije i njegov saigrač Fisketi pošto je skrivio kazneni esej. Ne samo da je Urugvaj time izjednačio na 7:7, već je do 35. minuta igrao sa dva igrača više. To su Urusi iskoristili i postigli esej preko Freitasa za potpuni preokret i vođstvo 14:7. Do poluvremena Ečeveri je postigao drop gol i doneo južnoameričkoj selekciji prednost od 10 poena – 17:7.

Međutim, situacija se momentalno okrenula početkom drugog poluvremena. Sada je Vilaseka dobio žuti karton u 43. minutu, Urugvaj imao igrača manje, a to je Italija iskoristila i za to vreme postigla dva eseja preko Lamara i Joanea za preokret – 21:17. Momentum se potpuno okrenuo, pa je Italija do kraja postigla još 17 poena. Eseje su postizali redom Kanone i Breks, dok je Alan pogodio dva pretvaranja, a Garbizi kaznu za konačnih 38:7.

Italija je obezbedila treće mesto, ali je očekuju dueli sa prva dva favorita ove grupe Francuskom i Novim Zelandom. Ukoliko napravi bar jedno iznenađenje mogla bi prvi put u istoriji da obezbedi izlaz iz grupe i plasman u četvrtfinale.

Bonus video