Smanjen broj potresa mozga na Svetskom prvenstvu

Vesti ragbi 30. okt 201914:27 > 14:32
Cameron Spencer/Getty Images

Odluka vladajućeg tela svetskog ragbija da zabrani oštre prekršaje doprinela je smanjenju broja potresa mozga na Svetskom prvenstvu u Japanu za 12 odsto u odnosu na šampionat održan pre četiri godine.

Prosečan broj izmena zbog povreda je pao sa 2,08 po utakmici na 1,13, dok je stopa potresa mozga za 35 odsto manja u poređenju sa prošlosezonskim elitnim takmičenjima.

Povezano

Svetska ragbi federacija je objavila da nije zabeležen nijedan odloženi potres mozga, kao i da je njihov broj na 1.000 igrača 10,5, dok je pre četiri godine bio 12,5.

Naša posvećenost dobrobiti igrača je jasna, a polazna osnova naših strategija je da smanjimo broj povreda“, rekao je prvi čovek svetskog ragbija Bil Bomon, „Izuzetno je ohrabrujuće da je Svetsko prvenstvo pokazalo napredak na tom polju“.

Prvenstvo u Japanu je prvo na kojem je uveren program protiv oštrih visokih startova, koje za cilj ima smanjenje povreda glava.

Na ovom turniru, kao i na testiranjima od maja, rešili smo da zaštitimo igrače time što ćemo promeniti kulturu i navesti ih da prave niže startove“, rekao je glavni doktor Svetske ragbi federacije Martin Rafteri, „Izuzetno pozitivni rezultati nagoveštavaju da su timovi prihvatili izazov, a rizik se smanjio na Svetskom prvenstvu, što je ohrabrujuće“.

Završnica Svetskog prvenstva u Japanu na programu je za vikend, a prenosi vas čekaju na Sport Klubu.