UK Čempionšip: Roni O’Saliven osvojio rekordnu osmu titulu

Roni O'Saliven Ronnie O'Sullivan of England celebrates with the MrQ UK Snooker Championship 2023 trophy following victory against Ding Junhui of China in their Final match on Day Nine of the MrQ UK Snooker Championship 2023 at York Barbican on December 03, 2023 in York, England. MrQ UK Snooker Championship 2023 - Day Nine
(Photo by George Wood/Getty Images) - Roni O'Saliven

Najbolji i najpopularniji igrač snukera svih vremena 47-godišnji veteran Roni O’Saliven rekordni osmi put osvojio je šampionat Velike Britanije.

Roni O’Saliven

Aktuelni svetski igrač broj 1 postavio je novi rekord u svetu snukera: pobedom u finalu nad Dingom Džanhuijem od 10-7 postao je najstariji šampion Velike Britanije!

O’Saliven je sam sebi pripremio najlepši rođendanski poklon pošto je ovaj trijumf došao dva dana pre nego što će napuniti 48 godina (u utorak 5. decembra) i tri decenije otkako je novembra 1993. sa samo 17 godina i 358 dana ušao u istoriju kao najmlađi šampion Velike Britanije kada je u Prestonu pobedio legendarnog škotskog igrača Stivena Hendrija sa 10-6.

O’Saliven je kao najstariji šampion Velike Britanije nadmašio dugogodišnjeg rekordera Velšanina Daga Mauntdžoja, koji je imao 46 godina kada je 1988. osvojio svoju drugu titulu.

Roni je pobedom nad 36-godišnjim kineskim igračem obezbedio glavnu nagradu od 250.000 funti (oko 290.000 evra). Meč je bio izjednačen 4-4 pred finalnu sesiju u nedelju.

„Uživam u svakom turniru na kojem igram i pobedim. Volim da se takmičim i bio sam spreman da dam sve od sebe pred ovolikom publikom“, rekao je Roni O’Saliven posle istorijske pobede.

Roni O'Saliven i Ding Džanhui Ronnie O'Sullivan of England and Ding Junhui (R) of China pose for a photo before their Final match on Day Nine of the MrQ UK Snooker Championship 2023 at York Barbican on December 03, 2023 in York, England. MrQ UK Snooker Championship 2023 - Day Nine
(Photo by George Wood/Getty Images) – Roni O’Saliven i Ding Džanhui

Ding opet izgubio finale

Ding je drugu godinu uzastopno izgubio u finalu – 2022. bolji od njega bio je Mark Alen.

Sad je dvostruki rekorder – kao najmlađi i najstariji šampion Velike Britanije.

„Stalno razmišljate da u nekom trenutku više nećete moći da pobeđujete, ali dobro mi je i nastaviću sve dok mi točkovi ne padnu“, slikovito je poručio legendarni igrač snukera.

Sedmostrukom svetskom šampionu (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022) bila je to 22. titula sa tri prestižna turnira (Masters, UK čempionšip i Svetsko prvenstvo), a ukupno 40. titula u karijeri.

„Prvo želim da čestitam i zahvalim Dingu. Neverovatan je igrač i još bolja osoba. Drugo, želim da se zahvalim na podršci koju sam imao cele ove nedelje. Bili ste sjajni i drago mi je što sam mogao da pobedim za vas“, poručio je na kraju Roni O’Saliven.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!