Dukić i Marković opravdali očekivanja u Ieru

COK /Malta Sailing Team

Milivoj Dukić je zauzeo 32. a Ilija Marković 40. mesto na Svetskom kupu u francuskom Ieru. Takmičenje je u rangu Svetskog prvenstva u jedrenju, a ima i dodatnu težinu jer će se deliti preostale tri vize za Olimpijske igre. Jedriličari iz Crne Gore, u vrhunskoj konkurenciji, ostvarili su odlične rezultate.

Sistem takmičenja je promenjen, a Crna Gora može da bude ponosna jer je nalazila u grupi povlašćenih, odnosno svetski moćnih država. U povlašćenoj grupi je 70 jedriličara, iz država koje su obezbedile mesto na Olimpijskim igrama.

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Crna Gora je obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Posle Pekinga, Rija i Tokija, Milivoj Dukić će jedriti i u Francuskoj, a okršaji na regatnom polju i Ieru bili su sjajna provere za iskušenja u Parizu. Što se Ilije Markovića tiče, on je takođe bio u povlašćenoj grupi, a okršaji sa 70 najboljih jedriličara planete biće od ogromnog značaja na putu ka sticanju iskustva, na putu ka ostvarenju sna, a to su Olimpijske igre u Los Anđelesu.

Mesto u TOP 10, odnosno medal race regati izborili: Majkl Beket (Velika Britanija), Met Vern (Australija), Filip Bul (Nemačka), Pavlos Kontides (Kipar), Tomas Sanders (Novi Zeland), Itan Mekalaj (Australija), Žan Baptist Bernaz (Francuska), Herman Tomasgard (Norveška), Fin Aleksander (Australija), Visnu Saravanan (Indija).

Imago Sports

Od ostalih jedriličara iz regiona, Tonči Stipanović i Filip Jurišić, momci iz Hrvatske, zauzeli su 16. odnosno 17. mesto, Žan Luka Zelko iz Slovenijee, bio je 30. a njegov zemljak Luka Zabukovec je zauzeo 63. mesto.

U drugoj grupi, takođe je bilo 70 jedriličara, koji su nastojali da svojoj državi obezbede mesto na Igrama u Parizu. Na talonu su bile tri vize, a do cilja su stigli Jemin Ha iz Južne Koreje, Karl Martin Ramo iz Estonije, odnosno Eno Mohd Afendi iz Malezije. Nikola Banjac, jeriličar iz Srbije, zauzeo je 36. mesto.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!