Sjajne vesti iz Iera, Marković na koti 22, Dukić na koti 38

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Nastavljen je Svetski kup u francuskom Ieru. Takmičenje je u rangu Svetskog prvenstva u jedrenju, a ima i dodatnu težinu jer će se deliti preostale tri vize za Olimpijske igre. Jedriličari iz Crne Gore, u vrhunskoj konkurenciji, ostvarili su sjajne rezultate. Posle dva dana i tri odjedrene regate, Ilija Marković je na koti 22, a Milivoj Dukić na koti 38.

Sistem takmičenja je promenjen, a Crna Gora može da bude ponosna jer je nalazi u grupi povlašćenih, odnosno svetski moćnih država.

Crna Gora je obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Posle Pekinga, Rija i Tokija, Milivoj Dukić će jedriti i u Francuskoj, a okršaji na regatnom polju i Ieru biće sjajna provere za iskušenja u Parizu. Što se Ilije Markovića tiče, on je takođe u povlašćenoj grupi, a okršaji sa 70 najboljih jedriličara planete biće od ogromnog značaja na putu ka sticanju iskustva, na putu ka ostvarenju sna, a to su Olimpijske igre u Los Anđelesu.

U povlašćenoj grupi je 70 jedriličara, iz država koje su obezbedile mesto na Olimpijskim igrama. Jedriće se deset regata tokom pet dana, a zatim sledi i finalni dan, odnosno medal race.

JK Delfin

U ovom momentu, mesto u TOP 10, odnosno mesto u medal race regati imaju asovi kakvi su: Majkl Beket (Velika Britanija), Herman Tomasgard (Norveška), Met Vern (Australija), Filip Bul (Nemačka), Bruno Fontes (Brazil), Tomas Sanders (Novi Zeland), Johan Šubert (Danska), Ivan Mekmahon (Irska), Fil Aleksander (Australija), Arhit Romanjuk (Tajland). O konkurenciji, dosta govori podatak da je Žan Baptis Bernaz (Francuska) na 11. mestu, Pavlos Kontides (Kipar) na 20. mestu, Tonči Stipanović (Hrvatska) na 24-om, Džonatan Vadnai (Mađarska) na 37-om, Žan Luka Zelko (Slovenija) na 39-om, Fin Linč (Irska) na 51. mestu….

COK/Malta Sailing Team

U drugoj grupi, takođe će biti 70 jedriličara, koji će nastojati da svojoj državi obezbede mesto na Igrama u Parizu. Na talonu su tri vize, a podsećanja radi, na Olimpijskim igrama, svaka država može da ima samo jednog predstavnika u klasi.

Ostaje nam da Milivoju Dukiću, Iliji Markoviću i selektoru Ilku Klakoru poželimo sreću i dobar vetar u nastavku još jednog velikog takmičenja u nizu.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!