SP: Tonči Stipanović jedrio do bronzane medalje

Phil Walter/Getty Images

Završeno je Svetsko prvenstvo u jedrenju, za olimpijsku klasu ILCA 7 (Laser Standard). Tonči Stipanović, momak iz Hvatske, član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, stigao je do bronzane medalje. Šampion sveta je Tomas Saunders sa Novog Zelanda, a srebrno odličje je osvojio Fin Linč iz Republike Irske.

Podsećanja radi, Tonči Stipanović je nedavno osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Japanu. Tonči može da se pohvali da ima u vlasništvu, dva srebra sa Olimpijskih igrara, srebrnu i dve bronzane medalje sa šampionata planete, odnosno četiri zlatna odličja sa šampionata Evrope.

Filip Jurišić, takođe momak iz Hrvatske i član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, koji je nedavno na Evropskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju, zauzeo je 21. mesto. Slovenac Žan Luka Zelko je bio 35. a veliki uspeh je ostvario mladi Hrvat, Bruno Gašpić, koji je stigao do zlatne grupe i 48. mesta.

Tonči Stipanović
Laurence Griffiths/Getty Images

Što se ostalih takmičara iz regiona tiče, ostao je veliki žal zbog mladog Ilije Markovića iz Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, jer ga je samo jedan bod delio od plasmana u zlatnu grupu, na debitantskom učešću na seniorskom šampionatu sveta.

JK Delfin/Duško Miljanić

Međutim, prikazano je sigurno ogroman motiv, da momak koji je bio u TOP 10 na Svetskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine, u TOP 20 na Evropskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine i zlatnoj grupi na seniorskom prvenstvu Evrope, nastavi sa još jačim radom.

Isto važi i za Nikolu Banjca iz Srbije, Aleka Cvinara iz Hrvatske i Lioma Orela iz Slovenije, koji su Svetsko prvenstvo završili u srebrnoj grupi.