SP u kajaku: Holpert i Džombeta sedmoplasirani

Kajak
Nina Jelenc / EKA

Trećeg dana Svetskog prvenstva u kajaku i kanuu, koje se održava u Kopenhagenu (Danska), na programu je bilo 12 finala, a u čak pet su učestvovali reprezentativci Srbije.

Najbolji rezultat, sedmo mesto, ostvario je dvosed Ervin Holpert i Anđelo Džombeta na 1000 metara. Na polovini trke zauzimali su petu poziciju, ali do kraja nije bilo snage za dodatnim ubrzanjem. Za pobedničkim tandemom iz Švedske – Denisom Kernenom i Martinom Natelom, Ervin i Anđelo zaostali su nešto više od četiri sekunde.

Bojan Zdelar (21) je u trci na 1.000 metara zauzeo poslednje, deveto mesto, ali treba napomenuti da je uz Nemca Martina Hilera bio najmlađi učesnik finala. Šampion sveta za mlađe seniore, ali na 500 metara, već na polovini trke pao je na poslednju poziciju i do kraja nije uspeo da napreduje u plasmanu.

Svetsku titulu osvojio je Portugalac Fernando Pimenta, koji je vodio veliku bitku sa srebrnim Mađarom Balintom Kopasom. Trećeplasirani Belorus Jurenja zaostao je za pobednikom više od četiri i po sekunde.

Milica Novaković je u finalu trke na 200 metara zauzela osmo mesto sa rezultatom 41,43 sekunde. Šampionka sveta, Dankinja Ema Jorgensen trijumfovala je sa 73 stotinke prednosti ispred Mađarice Ane Luč i bronzane Ruskinje Natalije Podolskaje.

U dvosedu dama, ali na 500 metara, Marija Dostanić i Kristina Bedeč bile su osmoplasirane, sa rezultatom 1:45,08. Posle velike borbe u završnici, svetsku titulu osvojile su Mađarice Danuta Kozak i Tamara Čipeš, koje su sa 18 stotinki prednosti trijumfovale ispred Beloruskinja Volge Knudčenke i Marine Litvinčuk.

Četverac Srbije u sastavu Grujić, Novaković, Dragosavljević i Torubarov zauzeo je osmo mesto u trci na 500 metara, ali sa samo 60 stotinki sporijim vremenom od bronzanih Čeha. Titula je pripala Ukrajincima, a srebro Slovacima.

U popodnevnim časovima na programu su polufinala, a u nedelju će u finalu veslati i svetski vicešampion iz Segeda (2020) Strahinja Stefanović, u trci na 200 metara.