SP: Vetar dobio bitku protiv organizatora i jedriličara

JK Delfin

Svetsko prvenstvo u jedrenju, u olimpijskoj klasi ILCA 7 (Laser Standard), koje je trebalo da počne u Barseloni, zbog nedostatka vetra na regatnom polju, počeće 6. novembra. Organizatori su uložili maksimum napora, kako bi se odjedrila makar jedna, od dve planirane kvalifikacione regate, ali...

Ali, vetar je dobio bitku protiv organizatora i jedriličara prvog dana, pa će 6. i 7. novembra, na programu biti po tri kvalifikacione regate, nakon kojih će biti podvučena crta, odnosno 70 jedriličara će nastaviti borbu u zlatnoj, odnosno finalnoj grupi, dok će isto toliko jedriličara biti u srebrnoj grupi.

Ugled regiona na Svetskom prvenstvu, brane Ilija Marković iz Crne Gore, Nikola Banjac iz Srbije,Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Alek Cvinar i Bruno Gašpić iz Hrvatske, odnosno Žan Luka Zelko i Liam Orel iz Slovenije.

JK Delfin

Za razliku od Ilije Markovića, Bruna Gašpića i Nikole Banjca koji spadaju u grupu najtalentovanijih jedriličara planete i koji će u Barseloni nastojati da steknu dragoceno iskustvo, od Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića se očekuje da se umešaju u borbu za pobedničko postolje.

Podsećanja radi, Tonči Stipanović je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebrnu medalju, dok je Filip Jurišić nedavno osvojio srebrnu medalju na Evropskom šampionatu.

Phil Walter/Getty Images

Zbog zdravstvenih problema, Milivoj Dukić, jedriličar iz Crne Gore koji je na Olimpijskim igrama sve do poslednjeg dana bio u igri za plasman u TOP 10, a na Evropskom prvenenstvu stigao do TOP 20, propustio je pripremni period, pa je doneta odluka da propusti i Svetsko prvenstvo.