Srpski kajakaši u četvrtak napadaju tri olimpijske vize

Kajak
Nina Jelenc / EKA

Prvog dana takmičenja na Evropskim kvalifkacijama za Olimpijske igre, nastupile su dve srpske posade dvoseda i obe su izborile mesto u finalu, baš kao i Bojan Zdelar u jednosedu na 1.000 metara.

Posada muškog dvoseda na 1.000 metara, Ervin Holpert i Mihailo Subotić plasirala se u finale zauzevši drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj trci. Deonicu su izveslali za 3 minuta 18 sekundi i 18 stotinki.

Zadovoljni smo odrađenim poslom. Cilj je bio biti među prva tri u kvalifikacionoj grupi i proći direktno u finale, što smo i ostvarili. Uslovi na samoj stazi nisu bili idealni ali nas to nije omelo. U četvrtak nas očekuje finale u koje idemo puni samopouzdanja i nadamo se najboljem. U prvoj trci smo pokazali da imamo kvalitet za međunarodnu scenu, a sutra verujemo da možemo i do pobede,“ naglasio je Subotić.

Idemo korak po korak. Bitno nam je bilo da budemo među prva tri čamca. Sutra nastavljamo dalje idemo ka nasem cilju, a to je olimpijska viza,“ dodao je Holpert.

Finale K2-1000 na programu je u četvrtak u 18:55 časova.

Mesto u finalu izborile su i Marija Dostanić i Kristina Bedeč u dvosedu na 500 metara. One su kroz cilj prošle u vremenu 1:50.49, što je bilo dovoljno za treće mesto u kvalifikacionoj grupi, ali daleko važnije, mesto u borbi za evropsku kvotu za Tokio.

Nina Jelenc / EKA

Plan je bio da ne preteramo jer tri posade idu direknto u finale i htele smo da izveslamo svoju trku. Mislim da sam pogrešila jer sam posle starta mnogo smanjila i pustila ostale devojke da nam pobegnu. Na sreću, finiš nam je bio odličan što nas je i dovelo do finala i zbog toga sam prezadovoljna. Trka nam je bila veoma kontrolisana i mi to možemo mnogo jače i bolje, sto ćemo i da uradimo u četvrtak i mislim da možemo da pobedimo,“ rekla je Dostanićeva posle trke, a nadovezala se Kristina Bedeč:

Slažem sa Marijom. Mislim da je sredina trke bila mnogo lakša u odnosu na ono što smo vežbale. Sutra moramo da budemo mnogo oštrije i daćemo sve sebe da što bolje prođemo.

Finale u konkrenciji K2-500 za dame je u četvrtak 19:12 časova.

Bojan Zdelar je do mesta u borbi za preostalu kvotu u disciplini jednosed na 1.000 metara izborio ubedljivom pobedom u kvalifikacionoj trci. Srpski predstavnik je kroz cilj prošao za 3 minuta i 38.93 sekunde, što je skoro sekund brže od ostalih takmičara.

“Izuzetno sam zadovoljan početkom takmičenja u Mađarskoj. Trka je prošla kako sam i planirao – veslao sam svoju trku, nisam bio među vodećima na početku ali sam vremenom obišao konkurente i tu poziciju zadržao do kraja. Odlično se osećam i radujem se sutrašnjem finalu,“ kaže Zdelar.

Finale jednoseda na 1.000 metara je 11:15 časova.

U konkurenciji dvoseda na Evropskim kvalifikacijama samo pobednici finalnih trka izboriće kvotu za ovogodišnje Olimpijske igre, dok kod jednoseda dvojica prvoplasiranih idu u Tokio.

Komentari (0)

Vidi sve komentare